Mastenbroekerpolder heeft last van bodemdaling

(door Enrico Kolk)

MASTENBROEK - De bodem van de Mastenbroekerpolder daalt. Volgens de gemeenten Kampen en Zwartewaterland, het waterschap en de provincie is er sprake van 'niet-gewenste bodemdaling in combinatie met veenoxidatie'. 

De samenwerkende overheidsinstanties hebben opdracht gegeven tot het uitwerken van de strategie 'remmen' in de randzone van de Koekoekspolder. Want een van de oorzaken van de bodemdaling is de laaggelegen Koekoekspolder rondom IJsselmuiden, waardoor wegzijging vanuit de omliggende polder Mastenbroek naar de Koekoekspolder plaats vindt. 

"Daarnaast vindt verdroging van de veenbodems plaats door drainage van het grondwater als gevolg van de voor landbouw geoptimaliseerde waterpeilen en inrichting van het watersysteem, vooral door brede percelen met grote slootafstanden (tot meer dan 100 meter)", valt te lezen in een rapport dat in opdracht van de gemeente Kampen werd opgesteld.

De beide gemeenten, het waterschap en de provincie staan nu aan de vooravond van het maken van keuzes. "Om stappen te zetten in de richting van een toekomstige robuuste inrichting voor het gebied", verduidelijkt het rapport. 

Het remmen van de bodemdaling kan op verschillende manieren. "Sommige manieren betekenen een grote verandering in het kunnen gebruiken van de grond voor functies zoals landbouw, andere bieden juist kansen voor de een of de andere vorm van ruimtegebruik. In alle gevallen kan een remmende maatregel niet op zichzelf worden gezien", aldus het rapport.

De bodemdaling is geen nieuw probleem. Volgens het rapport is dat al ontstaan in de veertiende eeuw en komt dat deels door inklinking en deels door veenoxidatie, waarbij het veen door contact met zuurstof verdwijnt. Eigenlijk gaat de oorzaak al terug naar de tijd van de Zuiderzee.

Lees verder in De Stadskoerier Extra