Apotheek weg uit centrum Hasselt

(door Enrico Kolk)

HASSELT - AHOED. Apothekers en Huisartsen Onder Een Dak, dat is wat de gemeente voor ogen heeft op de ruimte waar tot nog toe gebouw Linksaf staat. De ontwikkeling betekent dat de apotheek verdwijnt uit het centrum van Hasselt. De gemeenteraad wordt er morgenavond (donderdag) over geïnformeerd.

Dat is niet de eerste keer. De gemeenteraadsleden zijn eind oktober 2021 middels een geheime brief hiervan op de hoogte gebracht, blijkt uit het raadsvoorstel. Inmiddels is over de plannen overeenstemming bereikt met de huisartsen en apotheker. 

De gemeenteraad besloot in 2017 dat gebouw Linksaf of verkocht of herontwikkeld moest worden. "Uit onderzoek om de locatie 'gewoon te verkopen' bleek dit een lastige opgave", volgens het college. "Woningen op de locatie is niet voor de hand liggend. Daarvoor ligt de locatie te dicht tegen de MFA Streukeler Veste, waar onder andere de basisschool De Toermalijn is gehuisvest. Tevens is Linksaf oud en vervallen. Sloop en een herontwikkeling van de locatie ligt dus meer voor de hand."

Het college wil nu het begrip 'locatie herontwikkelen' letterlijk iets ruimer interpreteren. "Daardoor kunnen wij in combinatie met de oude skatebaan en een herinvulling van het aansluitende parkeerterrein hier een herontwikkeling plaats laten vinden met een maatschappelijk karakter", schrijft het college.

Volgens burgemeester en wethouders biedt die ontwikkeling extra kwaliteit voor de locatie en de inwoners van Hasselt. "Met het realiseren van een AHOED (Apotheek en Huisartsen Onder Een Dak) kunnen wij met de plaatselijke huisartsen en apotheker deze herontwikkeling realiseren."

Het nieuwe gebouw mag maximaal twee lagen hoog worden en ook is er in de plannen ruimte voor de nieuw te maken pumptrackbaan.

Lees verder in De Stadskoerier Extra