Een kijkje in de Genemuiden Kamerbreed-keuken

(door Nick Hoekman)

GENEMUIDEN - Met Genemuiden Kamerbreed voor de deur, duiken we met SCEG-woordvoerder Sander Brouwer in het ontstaan van dit nieuwe culturele evenement. Een sector waar verrassingen altijd op de loer liggen. “Als je ziet wat je op het allerlaatste moment nog tegenkomt. Even een paar honderd euro daarvoor, nog even een duizend euro daarvoor. Het is ongelofelijk. Het wordt steeds duurder en duurder.”

Een audiëntie op het provinciehuis leverde volgens Brouwer het idee om Genemusiment en Eikoerei om te smelten tot één evenement. “We zijn ruim twee jaar geleden in gesprek gegaan met de burgemeester en toenmalige wethouders van Zwartewaterland, om subsidies en dergelijke te bespreken voor Genemusiment en Eikoerei. Hetzelfde hebben we gedaan bij het provinciehuis. Vanuit daar kregen we de adviezen mee: ‘Waarom twee evenementen? Waarom ga je niet naar één evenement en laat je daar alles in terugkomen?’” De ideeën voor een nieuwe culturele happening zijn geboren. 

Een nieuw evenement is één, een geschikte naam vinden is een tweede. “Daar hebben we heel lang over lopen denken. Als je Genemusiment doorzet, doe je Eikoerei tekort. En wanneer je Eikoerei doorzet, doe je Genemusiment tekort. We liepen met de gedachte rond om het evenement breed neer te zetten, zodat het ook breed gedragen zou worden. Dus het woord breed, dat past heel goed. En natuurlijk de kwinkslag naar de tapijtindustrie. En die laatste groep waardeert deze naam enorm, dat horen we constant om ons heen.”

Het organiseren van een dergelijk evenement, is voor de vrijwilligers een tijdrovende hobby. Brouwer geeft aan dat er zeker één jaar aan voorbereidingstijd in gaat zitten. “Vergunningen aanvragen, noem het allemaal maar op. Het wordt steeds moeilijker en moeilijker. Je loopt tijdens het organiseren nog tegen zoveel dingen aan. Vandaar ook dat we dit om het jaar gaan organiseren, als vrijwilligers kunnen we dit niet een keer per jaar aan.” 

Daarom wint de organisatie ook bij culturele collega’s uit Hasselt en Zwartsluis organisatie informatie in, zo is er bijvoorbeeld een samenwerking met Ivo Eenkhoorn van het Sluziger WaterMuze Festival. “We moeten elkaar helpen waar het kan, vanuit het culturele café hebben we tegen elkaar gezegd: we gaan elkaar tips and tricks geven. We moeten niet elk wiel wat al rond is opnieuw willen uitvinden.”

Het organiseren van Genemuiden Kamerbreed begint steeds duurder te worden. Een adembenemende lasershow als afsluiter van Genemuiden Kamerbreed, strandde met het zicht in de haven. “De rek is er financieel gewoon uit, laten we ons enten op een goed feest. Gelukkig hebben we vernomen dat Scrum met een spectaculaire lichtshow deze kant op komt. Dus dat is een mooie vervanger, het moet ook niet én én worden natuurlijk. Bij een beetje lasershow praat je ook zo over een duizendje of vijf, voor een show van tien minuten. Dat zijn serieuze bedragen.” Ook is Brouwer afhankelijk van de grillen van de Vaderlandse showbizz-industrie. “We liepen bijvoorbeeld muurvast met Hendrik-Jan Bökkers, die we voor de twee afgelaste edities wél op het programma hadden staan. En die dan opeens niet meer beschikbaar is. Dan moet je op zoek naar een vervanger.”

Lees het hele artikel in De Stadskoerier Extra