Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

2.199 extra bomen worden geplant: 'Zwartewaterland kleurt groen'

ZWARTEWATERLAND – Er komen 2.199 bomen bij in de gemeente. Deze bomen zijn eerder dit jaar door inwoners van de gemeente Zwartewaterland aangevraagd en uitgedeeld tijdens de Boomdeeldag, afgelopen zaterdag. 22 inwoners kregen samen 184 bomen en 2.015 stuks bosplantsoen. "Zwartewaterland kleurt groen", aldus de gemeente in een persbericht.

Zwartewaterland was één van de locaties op de eerste Boomdeeldag, voor buiten de bebouwde kom. Het project Natuur voor Elkaar (van de provincie Overijssel) gaf inwoners voor de zomer de kans om tegen een kleine vergoeding bomen en bosplantsoenplanten aan te vragen. Dat deden veel inwoners en afgelopen zaterdag konden zij hun bomen ophalen op het erf van de familie Riezebosch in Mastenbroek.

De provincie organiseert de actie samen met Landschap Overijssel en zeventien deelnemende gemeenten. Gedeputeerde Ten Bolscher is enthousiast: “Met de Boomdeeldagen leveren we samen een enorme bijdrage aan het versterken van onze natuur en het landschap. Met de 57.849 bomen die we nu in totaal in de provincie uitdelen, komen we weer een stap dichterbij ons doel van 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel.”

Wethouder Maarten Slingerland is trots op de inwoners die hiermee hun erf betrekken bij het omliggende landschap en zo hun verantwoordelijkheid nemen. "Niet omdat wij dat vragen, maar omdat ze dat zelf belangrijk vinden. We hopen daarom dat deze actie ook anderen aanzet om zich in te zetten voor het beheer van het landschap in hun eigen omgeving. Samen zorgen we voor een landschap dat goed is voor mens, plant en dier."

Er kon voor minimaal 150 en maximaal 1.000 euro aan plantmateriaal worden besteld. Over dit bedrag is vervolgens 75 procent subsidie gegeven. Voor de actie werden inheemse soorten bomen en bosplantsoen aangeboden.

Het project van Iedereen een Boom is in 2019 gestart om invulling te geven aan de motie om 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel te planten. "De Boomdeeldag is een mooi voorbeeld hoe wij als gemeente hier een bijdrage aan kunnen leveren", vertelt Slingerland. "We willen hiermee de aanplant stimuleren van bomen en kleine landschapselementen in het buitengebied. Op die manier versterken we de lokale biodiversiteit en landschapsstructuur." 

De gemeente is trots op inwoners, zoals de familie Riezebosch die hun erf betrekken bij het omliggende landschap en hun verantwoordelijkheid nemen, zegt hij. "Samen werken we aan het behoud, het beheer en de ontwikkeling van ons streekeigen landschap. Ons landschap is niet gratis en blijft alleen bestaan als we er samen de schouders onder zetten. We dagen alle inwoners uit om dit te doen binnen de mogelijkheden die er zijn. Wij ondersteunen met acties zoals Boomdeeldagen, met subsidieregelingen, advies en kennis." 

Waar de Boomdeeldag zorgt voor meer bomen in het buitengebied, zet de gemeente de komende jaren ook in op de aanplant van extra bomen in de bebouwde kom. "De ambitie uit ons Groenbeleidsplan is om de groenstructuren in de bebouwde kom te behouden en te versterken. Dat willen we doen door voor 2029 duizend bomen extra te planten in de bebouwde kom", aldus wethouder Slingerland.

Samen met andere partijen organiseert de provincie diverse acties met inwoners om bomen te planten. De Boomdeeldagen horen hier ook bij. Inwoners die een boom planten, kunnen deze aanmelden via www.iedereeneenboom.nl. Sinds de start van het project zijn er al 330.021 nieuwe bomen geplant.