Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Een lichtpunt in de donkere maanden

In het laatste weekend van oktober is de wintertijd weer ingegaan. Dit moment staat voor mij altijd synoniem voor het definitieve afscheid van de zomer. We hebben nog lang kunnen genieten van de zomer, waarbij de herfst nog even op zich liet wachten. 

Door deskundigen wordt beweerd dat de klimaatverandering hiervan de oorzaak is. Diezelfde klimaatverandering zorgt ervoor dat de winters warmer worden en de zomers heter. Ook zorgt het ervoor dat we vaker te maken krijgen met extreem weer, zoals stortregens en heftige stormen. Wanneer onze tuinen voornamelijk zijn bestraat met tegels kan het water minder goed de bodem in trekken en zorgen die stortregens voor overbelasting van het riool, ondergelopen kelders of andere vormen van wateroverlast. 

Door een motie van de PvdA heeft gemeente Zwartewaterland meegedaan aan het NK tegelwippen. Inwoners konden gratis hun tegels en straatstenen inleveren en zo een start maken met het vergroenen van hun tuin. Een groene tuin kan de wateroverlast aan en zorgt ook nog voor een beetje koelte in een hete zomer. Een groenere tuin heeft daarbij een positief effect op onze gezondheid.

Minstens net zo mooi is eveneens een motie van de PvdA, waarbij het college gevraagd wordt een sociaal noodfonds voor energieregelingen op te zetten. Deze motie heeft niets te maken met een groene tuin, maar draagt nog beter bij aan de mentale gezondheid. Ik ben erg blij dat door het schrijven van deze motie we onze sociale stempel weer hebben kunnen drukken op het beleid wat door onze gemeente gevoerd wordt. De op te zetten regeling is speciaal bedoeld voor inwoners die buiten de al bestaande regelingen vallen. Dit zijn geen mensen met een uitkering, maar alleenstaanden of gezinnen met een baan of pensioen. Deze mensen hebben de pech gehad dat hun vaste energiecontract afgelopen is en ze nu geconfronteerd worden met veel hogere variabele tarieven. Hierdoor gaat een aanzienlijk groter deel van het inkomen op aan de energielasten en dreigen deze mensen hierdoor in de schulden te komen. 

Wij van de PvdA vinden dat mensen niet de dupe mogen worden van deze situatie, gelukkig dachten alle politieke partijen hier hetzelfde over en wilden zij deze motie samen met ons indienen. De donkere maanden breken weer aan, met deze motie hopen wij voor een lichtpunt te kunnen zorgen. Ik wens dat er veel gebruik gemaakt wordt van de regeling.

Diederik Hoekman
Fractievoorzitter PvdA