Gemeenteraad buigt zich over de Omgevingswet

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De Omgevingswet gaat, na een paar keer uitstel, vermoedelijk in op 1 juli 2022. In die wet worden regels voor ruimtelijke ontwikkeling gemakkelijker gemaakt en samengevoegd. 26 wetten worden 1 nieuwe landelijke wet: de Omgevingswet. De gemeenteraad buigt zich er morgenavond (donderdag) over.

In de wet staan alle regels voor ruimte, wonen, verkeer en vervoer, milieu, natuur en water. Met de verandering van de wet verandert ook de manier van werken. Uiteindelijk zorgt dat voor duidelijke en snellere procedures voor burgers en bestuurders.

De Omgevingswet gaat om wonen, werken, landbouw, natuur, water, verkeer, maar ook de energietransitie. In de aanloop naar de invoering van de wet nemen provincie en gemeenten de omgeving onder de loep en besluiten zij wat ze belangrijk vinden voor de omgeving.

De gemeente Zwartewaterland heeft daar ruim de tijd voor genomen, onder meer met Reisbureau Kijk '38. Op inspraakavonden konden inwoners daar laten weten wat zij belangrijk vinden voor de omgeving. Dat leidde al eerder tot de Omgevingsvisie voor Zwartewaterland.

Morgenavond mag de gemeenteraad zich nogmaals buigen over de Omgevingswet; alleen dan iets technischer. Zo is er een raadsvoorstel over het bindend adviesrecht. Het bindend adviesrecht lijkt veel op de huidige verklaring van geen bedenkingen, die de raad soms goedkeurt voor een ontwikkeling.

"Onder de huidige wetgeving geeft de raad door middel van een algemene verklaring van geen bedenkingen (WGB) aan waar geen advies van de raad gevraagd hoeft te worden, en het college zelf het afwijkingsbesluit kan afhandelen", legt het college uit in het voorstel. De raad kan nu zelf aangeven waar zij haar adviesrecht wil laten gelden.

Met de nieuwe wet vervallen ook de taken van de huidige monumentencommissie en stadsbouwmeester. Daarvoor in de plaats komt een Gemeentelijke Adviescommissie.

Of de wet nu wel op 1 juli ingaat, is nog steeds onbekend. De besluiten van de raad worden pas in werking gesteld als de wet van kracht is.