Vitens luidt noodklok over
de drinkwatervoorziening

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Vitens luidde onlangs bij de provincie de noodklok. "De drinkwatervoorziening in Overijssel en daarmee de leveringszekerheid staat onder hoge druk", luidt de boodschap. Provinciale en lokale politici zijn in rep en roer.

"Wij constateren dat in de complexiteit van alle opgaven, afwegingen en belangen, het systeem vastgedraaid lijkt te zijn", schrijft Vitens in de brief. "Dat is vastgedraaid in de zin dat de vraag harder toeneemt dan dat we aan aanbod kunnen realiseren momenteel", legt woordvoerder Bram Inklaar uit, na vragen van deze krant.

Het is lastig om het aanbod te laten toenemen. "Wat het aanbod in de weg staat is regelgeving (waardoor wij niet maximaal gebruik kunnen maken van onze vergunningen), maar ook conflicterende maatschappelijke functies in de ruimtelijke ordening", zegt Inklaar.

Voorlopig blijft er nog wel water uit de kraan komen. "Van vandaag op morgen betekent het niet dat er geen water meer uit de kraan komt. Maar het betekent wel dat we nu al uitbreidingsaanvragen van grootzakelijke klanten moeten weigeren omdat het water simpelweg niet beschikbaar is." Dat er in de komende tien jaar 80.000 huizen gebouwd moeten worden in Overijssel, maakt het er niet makkelijker op.

Lees verder op pagina 3