Voorrang voor lokale bedrijven op Zevenhont Oost

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Bij de verdeling van grond op de uitbreiding van Zevenhont Oost krijgen lokale bedrijven voorrang. Dat schrijft het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad.

"Het gemeentelijk beleid is erop gericht om het lokale bedrijfsleven de nodige ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Onze gemeente richt zich met name op plaatselijke bedrijvigheid die qua aard en schaal past bij de gemeente", schrijft het college. Een nadrukkelijk uitgangspunt is het versterken en behouden van het Tapijtcluster, als het aan de gemeente ligt. "Kavels worden met voorrang uitgegeven aan lokale bedrijven. In uitzonderlijke gevallen, wanneer daarover overeenstemming met naburige gemeenten is bereikt, worden kavels uitgegeven aan bedrijven uit andere gemeenten."

Zevenhont Oost ligt aan de oostzijde van het huidige bedrijventerrein Zevenhont en beslaat ongeveer 14 hectare netto uitgeefbaar gebied. Voor de uitgifte van die grond heeft de gemeente een protocol opgesteld. "Gelet op de grote vraag, de schaarste van de grond en het feit dat een nieuwe gronduitgifte van bedrijfsgrond binnen Zwartewaterland en meer specifiek de kern Genemuiden niet te voorzien is, vraagt deze uitgifte niet alleen om een zorgvuldig en transparant proces op grond waarvan het bestuur verantwoording af kan leggen", legt het college uit in het opgestelde protocol. "Het vraagt ook om een proces dat leidt tot zorgvuldig ruimtegebruik van de schaarse bedrijfsgrond waarbij leegstand (met het risico op verpaupering) op het bestaande bedrijventerrein voorkomen moet worden."

De gemeente heeft verschillende doelstellingen opgesteld voor de gronduitgifte, zoals een efficiƫnt en zorgvuldig proces, zorgvuldig ruimtegebruik. "Er moet aandacht zijn voor kansen voor de kleinere ondernemers", vindt de gemeente. En er moeten met de grondverdeling knelpunten (ruimtelijk of milieutechnisch) opgelost.

Wanneer de inschrijving voor de grond start, is nog niet bekend. De gemeente vraagt een inschrijfbedrag van 10 procent van de koopprijs.