Verkeersveiligheid


(vervolg van de voorpagina)

Onderdeel van het nieuwe bestemmingsplan is een nieuwe groensingel. "Gezien de ervaringen uit het verleden zijn er in het bestemmingsplan mogelijkheden opgenomen om sancties op te leggen indien de aanwijzingen aangaande deze groensingel niet opgevolgd worden", constateerde Roel Withaar (Gemeentebelangen) tijdens de vergadering van vorige maand.

En niet onterecht, als het aan hem ligt. "Een ander probleem, het parkeren van auto's, aanhangwagens, vrachtwagens buiten de toegang van het bedrijf, dus op en langs de parallelweg, vindt nog steeds plaats."

Meer raadsleden maakten gewag van die problematiek. Tamme Spoelstra (ChristenUnie): "Normaalgesproken gaan we elk voorstel met veel vertrouwen in, alleen dit voorstel en deze onderneming kennen een bepaalde geschiedenis. Dus dat betekent dat we als raadsleden extra alert moeten zijn. In het verleden zijn er door deze onderneming dingen beloofd die niet zijn uitgekomen."

Hij vroeg zich daarom af of de gemeente daadwerkelijk sancties op gaat leggen als het bedrijf de afspraken over onder andere de groensingel en het laden en lossen niet nakomt. "En wie is er verantwoordelijk voor als er nu een ongeluk gebeurt?"

Martijn Riezebosch was benieuwd wat voor rechten andere bedrijven hieraan zouden kunnen ontlenen. "Straks is er nog een bedrijf dat de uitweg aan deze kant wil hebben. Er zit al iemand met een uitweg. Kun je dan nog zeggen: 'dat mag niet'?"

John Smits (VVD) vond overigens dat raadsleden zich niet te druk moesten maken. "Vijf jaar geleden zijn we met deze ondernemer een traject opgegaan waarin we de intentie uitgesproken hebben om hem na vijf jaar in een bestemmingsplan ondergebracht te hebben. Nu is het zover. Wij begeven ons als raad op heel veel uitvoeringszaken die eigenlijk bij het college thuishoren."

Wethouder Harrie Rietman wees de raad erop dat het nieuwe bestemmingsplan 'het nakomen van afspraken' betekende. "Dit bestemmingsplan zegt niet tegen alleen de ondernemer 'gij zult laden en lossen op eigen terrein regelen', maar maakt het ook mogelijk."

In een brief belooft het bedrijf beterschap aan de raad. "Wij willen graag onze dank uitspreken naar met name John Smits, Kira Fijn, wethouder Harrie Rietman en burgemeester Eddy Bilder en uiteindelijk ook de rest van de aanwezige raadsleden bij de vergadering voor het vertrouwen in ons en ons bedrijf. Wij hopen ook dat we Tamme Spoelstra gaan verrassen."