Damwanden

(vervolg van pagina 3)

De Gebiedscoöperatie IJsseldelta wil samen met het Watersportverbond verandering in de damwandplannen brengen. “Het is tijd voor kwaliteit”, zegt Van Esseveld. “We merken dat we niet alleen staan in onze opvattingen over dit plan. We willen Rijkswaterstaat bewegen om meer tijd te nemen om met gebiedspartijen te werken aan een acceptabel en kwalitatief plan. Dat niet alleen de visstand versterkt, maar het hele gebied tussen Hasselt en Genemuiden.”

De beide partijenwerken aan een brede alliantie, van natuurorganisaties tot binnenvaart ondernemers. Die alliantie moet Rijkswaterstaat uiteindelijk bewegen om de plannen voor Zwarte Water ‘met oog en respect voor de prachtige omgeving te laten uitvoeren’. “Zij mogen zichzelf zien als de beheerder, maar zijn niet de heerser in de IJsseldelta. Ze dient zich in algehele zin meer op te stellen als mede-gastheer, die evenzeer trots hoort te voelen bij deze mooie delta. Misschien niet zoveel als wij, maar er is hier duidelijk ruimte voor groei ook in andere lokale Rijkswaterstaat-projecten”, zegt Van der Stouwe.

Hij nodigt mensen uit om zich aan te sluiten bij de alliantie. “Neem contact op met de Gebiedscoöperatie IJsseldelta. We willen met elkaar werken aan een mooi Zwarte Water en ook met Rijkswaterstaat zou dit mogelijk moeten zijn”, nodigt hij uit. Contact opnemen kan via www.gcijsseldelta.nl/contact.

De alliantie verwacht snel met een ‘meer passend een kwalitatief’ alternatief plan te kunnen komen. “En dan willen we Rijkswaterstaat tijd vragen om samen met gemeente en provincie ook die kwaliteit te verwezenlijken. Uiteindelijk hoeft de opgave pas in 2027 klaar zijn. Er is dus best tijd.”

Van der Graaf weer Tweede Kamerlid

DEN HAAG - Stieneke van der Graaf, geboren in Zwartsluis, is gisteren opnieuw geïnstalleerd als Tweede Kamerlid. Ze was dat ook al van 31 oktober 2017 tot 31 maart 2021.

Nu het nieuwe kabinet is aangetreden, is de Kamerzetel van Carola Schouten vrijgekomen in de fractie van de ChristenUnie. Schouten, die in het vorige kabinet minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was, werd bij de verkiezingen in maart 2021 verkozen tot Kamerlid. Een demissionaire minister mag een Kamerzetel en een ministerspost combineren.
Vorige week is Schouten begonnen als minister voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen. Omdat ze nu weer missionair minister is, kwam haar Kamerzetel vrij bij de 'overstap' naar het kabinet. Van der Graaf neemt die in.