Proat van Eddy

(door Eddy Beens)

Daar stonden ze dan vorige week. Het kabinet Rutte 4. Ze hadden er de tijd voor genomen om de ploeg samenstellen, en zowaar zijn ze het ook nog over veel zaken eens geworden. Rutte moet zich even bondscoach Van Gaal gevoeld hebben. Alleen stelt die zijn selectie wat sneller samen traint, en haalt snel resultaat. Dat moeten we van Rutte 4 nog maar afwachten. Persoonlijk heb ik niks met het ceremonieel van de installatie 

Ik denk dan gewoon 'ga aan het werk'. Daarnaast was de presentatie ook nog op een ongelukkig moment. Op de dag dat Rutte en zijn ploeg warm bij Alex en Max zaten stonden duizenden Groningers in de kou te vernikkelen om zich te melden voor een cheque van 10.000 die een gedeelte van de aardbevingsschade zou moeten vergoeden. Het geld was al op voordat Rutte en consorten zich aan de lunch begaven. Gelukkig bleek er nog ergens 250 miljoen te liggen om alsnog iedereen een voorschotje te geven. 

De vrijdag ervoor had het oude kabinet toch nog maar even besloten om de gaskraan wat langer open te houden om verplichtingen die in het verleden waren aangegaan na te komen. Vreemd dat je dat niet eerder meedeelt aan de bewoners van de getroffen gebieden in Groningen. We hebben Groningen 'leeggeroofd' voor 400 miljard en ze hebben er weinig voor terug gekregen. 

Het was misschien een idee geweest dat de oudgedienden van dit kabinet eerst maandagmorgen naar Groningen waren gereisd om excuses aan te bieden. Per trein. Maak je ook meteen een begin met de klimaatdoelen die in het regeerakkoord staan. Was misschien wel een goede opstap geweest voor de 'nieuwe bestuurscultuur’. 

Daarnaast komen ze dan ook nog eens in de provincie. Kan ook geen kwaad. Voor veel bestuurders en bijna alle partijen in Den Haag stopt Nederland bij Utrecht. Alles wat daarna komt wordt beschouwd als ‘wingebied’. Wie de serie Tweedeling in Polder heeft gevolgd weet dat de randen van ons land er bekaaid af komen gaat om het eerlijk verdelen van de welvaart. Over de nieuwelingen in het kabinet heb ik nog geen oordeel. Lijken mij deskundig en verdienen een kans. 

Als we het over de nieuwe bestuurscultuur hebben kan het nieuwe kabinet misschien wel een voorbeeld nemen aan de bestuurders van de provincie Groningen. Eensgezind werd er uitgehaald naar Den Haag. Geen partij verschuilde zich achter het beleid van hun ‘eigen’ partij in Den Haag. 

Als onderdeel van het nieuwe beleid mag ook wel de ‘opstand’ van sommige burgemeesters genoemd worden afgelopen weekend. Die luisterden naar ondernemers die zich in de steek gelaten voelden en gedoogden veelal de opening van horeca, mits het verantwoordt ging. Helaas is luisteren naar burgers in Den Haag nog wel een probleem. Misschien moet dat eerst maar eens een speerpunt worden. 


Straatgeheimen

De rubriek Straatgeheimen (van Erik Driessen) mist deze week in de krant, vanwege de beschikbare ruimte.

Volgende week is de rubriek wel weer te vinden en die gaat dan over de Meester Steenbergenstraat.