Een bevroren Zuiderzee was geen zeldzaamheid. Ook in 1917 was het ijs betrouwbaar genoeg voor een fietstochtje op het zeewater, zoals op de foto bij Marken.
Een bevroren Zuiderzee was geen zeldzaamheid. Ook in 1917 was het ijs betrouwbaar genoeg voor een fietstochtje op het zeewater, zoals op de foto bij Marken. Nationaal Archief

Gezin opgesloten door ‘onafzienbare ijsvelden’

Algemeen

Het is de tijd dat plannen voor de Noordoostpolder alleen nog leven bij de beste ingenieurs van Nederland. Genemuiden ligt aan de Zuiderzee en schepen gaan via Kraggenburg naar het westen van het land. Het schiereilandje met de lichtwachterswoning, tegenwoordig omringd door het polderlandschap, is kortom belangrijk voor Genemuiden en iets verderop gelegen Zwartsluis.

Aan het begin van 1901 is er van varen echter geen sprake. Het vriest dat het kraakt en daar komt eind januari nog een flinke storm bij. Die stuwt het ijs op sommige plaatsen tot zes meter hoog op. Kraggenburg is daarna wekenlang onbereikbaar. Vanuit Genemuiden wordt dagelijks bekeken of de seinwachter niet de noodvlag hijst. 

Erik Driessen