De Trekschuit.
De Trekschuit. Foto: Erik Driessen

Archeologische werkgroep vertrekt uit Trekschuit:
'De politiek hecht weinig waarde aan archeologie'

(vervolg van de voorpagina)

"Als we binnenkort het pand verlaten, moeten we het meeste weggooien. Hopelijk kunnen we de meest waardevolle spullen sorteren en bewaren”, zegt Assink, met iets van treurnis in zijn stem. Een amateurarcheoloog gooit niet graag spullen weg immers.

Toch dreigt zo’n resolute opruimactie. Assink verwacht niet dat hij binnenkort een verhuiswagen kan bestellen. “Er waren een paar mogelijkheden in de binnenstad van Hasselt, maar uiteindelijk zijn die of te duur of ze krijgen een andere bestemming. Het liefste willen we een plek in de binnenstad waar we ook de kans krijgen om onze verzameling te exposeren”, legt Assink uit, in de wetenschap dat het plan vermoedelijk te ambitieus is. De stichting moet het hebben van giften en subsidies.

Voor de ruimte in De Trekschuit betaalt de stichting geen huur. De vrijwilligers moeten het daar wel doen zonder verwarming en stromend water. “Maar we beschikken hier over een paar mooie ruimtes en een fotostudio. Wat dat betreft zijn we hier verwend. We wisten ook dat we op termijn uit deze ruimte moesten, dus dat we binnenkort moeten vertrekken, neem ik de gemeente niet kwalijk”, zegt Assink.

Toch merkt hij dat de politiek weinig waarde hecht aan de archeologische werkzaamheden. Een raadslid heeft hij nog nooit over de vloer gehad. “Ergens is dat vreemd, want de samenleving krijgt juist steeds meer interesse in historie. Dat zie je ook aan het succes van die historische stickerboeken van de supermarkten in Genemuiden en Hasselt. De politiek mist bij dit thema een beetje een visie op de lange termijn. Dat zie je bijvoorbeeld bij de verkoop van panden waaraan best veel historie kleeft. Die worden zomaar van de hand gedaan.”

Assink is tijdens zijn betoog omringd door materialen die vrijkwamen bij een aantal werkzaamheden in Hasselt. En daar zitten spullen van waarde tussen. Hij wijst op een blauw bord waarvan de nodige stukken af zijn. “Deze borden zijn in de 17e eeuw gemaakt in Haarlem. Er is maar één compleet exemplaar in Nederland. In diezelfde eeuw zijn 150 soldaten van de Haarlemse Schutterij naar Hasselt verscheept. Vermoedelijk nam een beurtschipper het bord mee.”
“En dit is een zandsteen met een dubbele schelp...”, tikt Assink een ander pronkstuk aan. Verder komt een dergelijke steen alleen voor in het gemeentehuis van Appingedam. “Deze steen behoort tot de Weser – Renaissance - Architectuur, ook een stroming uit de 17e eeuw. Voor Hasselt is deze steen extra bijzonder vanwege de Jacobsschelp, het symbool van het bedevaartsverleden van de stad.”
Dit soort relikwieën zijn interessant voor Zwartewaterland, wil Assink maar zeggen. "Zonder de coronamaatregelen zou ik hier deze week een schoolklas ontvangen. Samen met de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden hebben we ook lesbrieven voor de basisscholen ontwikkeld. Via onze collectie leren ze meer over het de geschiedenis van onze gemeente. Ook wat dat betreft is het jammer dat we geen ruimte kunnen vinden waar we deze materialen kunnen tentoonstellen.”