Gemeente mag zelf beslissen over uitvoering QR-controle

(vervolg van de voorpagina)

Hoe de controle op het coronatoegangsbewijs en de ondersteuning daarbij wordt ingericht, is aan de gemeente, schrijft minister Yesilgöz. "De behoefte aan inzet en ondersteuning kan per gemeente verschillen", weet ze. 

"De specifieke uitkering stelt gemeenten in staat om arbeidskrachten en andere faciliteiten tijdelijk in te zetten voor de controle op coronatoegangsbewijzen en de kosten daarvoor, binnen de kaders van deze regeling, vergoed te krijgen", verduidelijkt de minister.

Yesilgöz vindt het nodig dat gemeenten hierop inzetten. "Het faciliteren en ondersteunen van de controle is noodzakelijk om te komen tot een betere naleving van de controle van het coronatoegangsbewijs (en daarbij behorende controle van het identiteitsbewijs)."

Volgens de minister ligt het voor de hand dat de ondersteuning plaatsvindt door extra mensen, ingehuurd of anderszins. "Het beschikking krijgen over deze extra mensen of slimme oplossingen leidt tot kosten voor de gemeente of derde partijen. Voor zover de gemeente ervoor kiest om van derden gebruik te maken, ligt het voor de hand dat over een vergoeding daarvoor afspraken gemaakt worden. Als gevolg daarvan nemen de kosten voor gemeenten toe." Het Rijk wil aan die kosten bijdragen door geld beschikbaar te stellen.

"Betere naleving van de controle van het coronatoegangsbewijs"

In het geval van Zwartewaterland gaat het om 87.210 euro, omdat de gemeente 22.823 inwoners heeft. Wordt het coronatoegangsbewijs afgeschaft, dan vervalt per die datum ook de regeling. 

"De uitkering kan worden aangewend om kosten te dekken die gemaakt zijn of verschuldigd zijn in de periode waarin de verplichting tot controle van het coronatoegangsbewijs bestaat. Immers, het doel van de regeling is het ondersteunen van de controle van coronatoegangsbewijzen voor wie deze controle verplicht is. Als deze verplichting niet meer geldt, dan dragen eventueel gemaakte kosten niet langer bij aan het doel van deze regeling", aldus Yesilgöz.