Gemeente kijkt naar zoekgebied voor Genemuiden

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - De gemeente kijkt of er toch een zoekgebied voor het plaatsen van windmolens in Genemuiden kan worden aangewezen. Dat is op te maken uit een collegebesluit van eerder deze maand. Een woordvoerder van de gemeente ontkent het besluit echter.

Eerder al stelde de gemeenteraad verschillende zoekgebieden vast voor het plaatsen van windmolens en zonnepanelen. Dat besluit werd genomen op voorstel van het college. Onlangs stelde Ondernemerskring Genemuiden (OKG) dat windturbines nodig zijn om de werkgelegenheid te behouden.

Dat bleek uit een onderzoek naar de verduurzaming van de industrie. In de openbare besluitenlijst van het college valt nu te lezen dat het college 'in lijn met de uitkomsten en het verzoek van de OKG' besloten heeft om 'te kijken naar een extra zoekgebied in de omgeving Genemuiden'. Na vragen van deze krant ontkent een woordvoerder dat tot twee keer toe. "Het college heeft hierover geen besluit genomen. De gemeenteraad besluit over de aanwijzing van de zoekgebieden", laat hij weten.

Bij een vervolgvraag van deze krant dat het college desalniettemin besloten heeft om te kijken naar een extra zoekgebied in de omgeving van Genemuiden, volgt opnieuw een ontkenning. "Het college heeft dit niet besloten." 

De OKG merkte naar aanleiding van het onderzoek op dat het energieverbruik in Genemuiden erg hoog ligt. "De hele productieketen is bij ons aanwezig. Dat is bijzonder en kenmerkend voor onze industrie en daar zijn we trots op. Het is echter ook een reden voor ons forse energieverbruik", aldus de kring in een persbericht dat onlangs verstuurd werd. 

"Om de hele productieketen en werkgelegenheid te behouden moeten we ons voorbereiden op de toekomst”, valt daarin te lezen. “Dat kan door veel minder afhankelijk te worden van fossiele brandstof en door zelf grootschalig duurzame energie op te wekken.”  

Uit het onderzoek bleek dat windenergie in alle gevallen een eerste stap is richting een energieneutraal industrieterrein. “De regio is windrijk”, merkt de ondernemerskring op in het persbericht. “Windturbines kunnen erg veel energie opwekken, door het jaar heen gelijkmatig verspreid. Bovendien lijkt de realisatie haalbaar in de tijd die er nog is.” 

De ondernemerskring kondigde aan te gaan onderzoeken welke locaties in aanmerking komen voor het windplan. De gemeente blijkt daar welwillend tegenover te staan en gaat nu dus bekijken of de windmolens misschien toch in Genemuiden geplaatst kunnen worden, waar dat eerder niet kon.

Lees verder op pagina 3