Vlnr: Louise Hollander, Indy van Maanen en Janelle Koster
Vlnr: Louise Hollander, Indy van Maanen en Janelle Koster Foto: Hans Hollander

WK-droom van acrogymnaste Louise Hollander komt uit

KAMPEN - Voor Louise Hollander gaat begin maart een droom in vervulling. Als klein meisje droomde ze er al van om als acrogymnaste ooit eens te schitteren op een WK en EK. Begin maart is het zover. De Kamperse doet mee aan het WK acro, dat plaatsvindt van 1 tot en met 8 maart in Baku in Azerbeidzjan.

Meerdere keren deed Louise Hollander mee aan NK’s, met als beste resultaat een zilveren medaille. Met ruim 20 uren trainen per week werkte Louise Hollander, nu inmiddels 18 jaar, zich op naar het hoogste niveau. 

Om op dit topsportniveau wedstrijden te draaien maakte ze de overstap naar de Zwolse vereniging SAZ (SportAcrobatiekZwolle). In haar laatste jaar waarin alles moet samenvallen vormt ze een team met Janelle Koster (16) uit Amersfoort en Indy van Maanen (12) uit Zwolle. Het trio wist snel de weg omhoog te vinden. 

De kwalificatiewedstrijden voor het WK werden door corona bruut verstoord. In de eerste wedstrijd behaalden de dames geen limiet door een kleine fout in de oefening. Daarna kreeg Louise Hollander corona en dat viel precies samen met de tweede kwalificatiemogelijkheid. 

De derde en laatste wedstrijd was allesbepalend. Vanwege corona werd de de wedstrijd echter uitgesteld. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) vond een oplossing door de jury op afstand via een streamverbinding alle deelnemers live te laten bekijken en te jureren. Dat gebeurde op zondag 30 januari. Met een hoge score werd de limiet behaald en een WK-ticket veiliggesteld.

Daarmee is voor Hollander een droom uitgekomen. Na jaren van hard werken vertegenwoordigt ze, samen met Janelle Koster en Indy van Maanen, Nederland op het WK Acro. Op 5 maart begint het drietal aan hun WK-avontuur met een tempo-oefening. Een dag later brengen de drie hun balansoefening op het WK. Als ze zich bij de beste acht plaatsen, mogen ze 's middags hun combinatieoefening laten zien op het WK tijdens de finale. Het behalen van een finaleplaats is niet een doel op zich. "Ons doel is om twee mooie oefeningen neer te zetten", zegt Hollander.

Om alles financieel rond te krijgen zijn de meiden gestart met een crowdfundingsactie via het Yvonne van Gennip Talentfonds. Acro is geen Olympische sport dus draaien de meiden zelf op voor de kosten. En die zijn niet gering. Alleen al voor de reis en het verblijf zijn de meiden per persoon zo'n 2.000 euro kwijt.

Momenteel hebben ze al een leuk bedrag ingezameld, maar ze zijn er nog niet.

Ga naar https://yvgtf.nl/talentboek/sport/help-team-indy-janelle-en-lousie-naar-het-wk-acrogym-2022-in-baku om de meiden te ondersteunen richting het WK.