Gedragscode


(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad stelt binnenkort een nieuwe gedragscode voor dagelijkse en politieke bestuurders vast. Het onderwerp staat op de raadsagenda van volgende week donderdag.

"Integriteit is een onderwerp dat de laatste jaren veel aandacht krijgt", schrijft het college in een voorstel voor de gemeenteraad. "Hoewel er in de basis niets mis was met de gedragscode integriteit van de gemeente Zwartewaterland, wordt in de nieuwe gedragscode een aantal onderwerpen duidelijker en nauwkeuriger omschreven. Zo stond in de oude gedragscode wel dat nevenfuncties gemeld moesten worden, maar niet waar ze gemeld moesten worden."
Het onderwerp integriteit wordt straks periodiek besproken. "Om te voorkomen dat de gedragscodes slechts een papieren werkelijkheid zijn", verduidelijkt het college. Ook wordt er een contactpersoon aangewezen (de burgemeester, met als sparringpartner de griffier en de gemeentesecretaris) voor het bespreken van integriteitskwesties.
Aan de gedragscodes is een bijlage toegevoegd waarin een praktisch stappenplan staat voor het geval er sprake is van een mogelijke integriteitsschending. Volgende week meer hierover in De Stadskoerier Extra.