Afbeelding
Foto: Bertus Seinen

Hoogwater levert fraaie natuurbeelden op

ZWARTEWTERLAND - Het uitzonderlijke weer van de afgelopen dagen zorgt ervoor dat Waterschap Drents Overijsselse Delta 'volle bak' aan de slag moet. Gemaal Zedemuden draait op volle toeren. Zedemuden is het op één na grootste gemaal van Nederland en pompt momenteel per minuut de inhoud van drie olympische zwembaden uit het Meppelerdiep.

Door de regen en de opeenvolgende stormen is het waterschap al dagen in touw met het vasthouden, verdelen en afvoeren van water om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Sloten, weteringen, kanalen en grachten staan vol. "Het is extreem nat. Gronden zijn verzadigd, waardoor de regen niet de bodem in kan trekken", schrijft het waterschap in een persbericht. "Alle gemalen draaien op 100 procent van de capaciteit, ook de grote blikvangers Gemaal Stroink in Vollenhove en Gemaal Zedemuden in Zwartsluis."

De stormen van de afgelopen dagen zorgden ook voor veel schade. Zwartewaterland bleef daarbij niet gespaard. De drie brandweerploegen moesten meerdere keren uitrukken.
En hoewel het hoogwater op verschillende plekken tot overlast leidt (een auto moest van de Grintwal in Hasselt gehaald worden), levert dat desondanks ook mooie beelden op.

Henk Kuik, Bertus Seinen, Gerrit Slurink en Enrico Kolk maakten foto's van het water dat op verschillende plekken ver buiten de oevers is getreden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding