Daphne Best wil graag contact houden met de acht deelnemende verenigingen.
Daphne Best wil graag contact houden met de acht deelnemende verenigingen. Foto: Aangeleverd

Zwartewaterland wil graag doorstart maken met project Booost!

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTEWATERLAND - In 2020 werd het Zwartewaterlandse Sport- en Beweegakkoord gelanceerd en daaruit ontstond het project Booost!. Acht verenigingen stapten in in 2021. Doel was om te streven naar krachtige en veilige verenigingen. Op 20 april wordt het project afgesloten met de theatervoorstelling van Positief Coachen. Het Project is nog niet afgerond, maar buurtsportcoach Daphne Best kijkt nu al positief terug en hoopt dat er een vervolg komt met nieuwe verenigingen uit Zwartewaterland.

In het Sport- en Beweegakkoord is de ambitie uitgesproken dat Zwartewaterlanders met plezier kunnen sporten in een omgeving waarin een positieve sportcultuur de boventoon voert en waarbij verenigingen over voldoende vrijwilligers beschikken. Om de verenigingen hierin te ondersteunen is het project Booost! ontwikkeld. Een initiatief van buurtsportcoach Daphne Best, Joukje van Dalfzen en de werkgroep vanuit het sportakkoord.

Werkgroep

"In 2020 zijn we gestart met het Sport- en Beweegakkoord met als deelakkoord Vitale Sportaanbieders. Vervolgens is er een werkgroep gestart. “Ik ben in gesprek gegaan met verenigingen. Het vinden van vrijwilligers is een enorm groot probleem. Er ligt veel druk op een kleine groep vrijwilligers”, aldus Best. Daarnaast wordt een veilige sportomgeving steeds belangrijker. “Daardoor moet je als vereniging steeds meer regelen en er is al zoveel druk op de vrijwilligers. Met deze uitgangspunten zijn we met een werkgroep aan de slag gegaan.”
Best werd ondersteund door Joukje van Dalfzen van adviesbureau Bewuzst, die veel ervaring heeft in positieve sportcultuur en een veilig sportklimaat.” De werkgroep bestond naast Best en Van Dalfzen uit zeven sportverenigingen. “Vanuit deze groep is het project Booost! ontstaan. We hebben het Booost! genoemd om sportverenigingen letterlijk een boost te geven om te werken aan een krachtige sportvereniging met veel vrijwilligers en een veilige sportomgeving. Vorig jaar vlak voor de zomer zijn we hiermee van start gegaan”, aldus de buurtsportcoach.

Breed programma

Uiteindelijk sloten de acht verenigingen Ruutvoorn, Pegasus, Sportclub Genemuiden, DESZ, Schietvereniging Genemuiden, SV Hasselt, Tennisvereniging Hasselt en Trainingsgroep Het Zwartewater zich aan bij het project. “Binnen BOOOST hebben we een op maat gemaakt programma gemaakt, waarbij zeven bijeenkomsten zijn gepland. Die hebben we ingericht naar aanleiding van de behoeften van de verenigingen. We hebben gewerkt aan het aannamebeleid binnen een vereniging. Gedragsregels en omgangsregels, VOG, VCP (Vertrouwenscontactpersoon) en de thema’s vrijwilligers en pedagogisch sportklimaat. Het is een heel breed programma. Onlangs hebben we de vierde bijeenkomst gehad. We zitten er nog middenin. Er is veel kennis over deze onderwerpen, maar er zijn veel vragen over de praktische kant. Hoe ga je het in de praktijk brengen? Wij bieden deelnemende verenigingen praktische tools en handvaten om in kleine stappen te gaan werken met deze onderwerpen.

Omdenken

Volgens Best zijn er door de verenigingen nu al verschillende dingen in gang gezet en mooie dingen bereikt. “Een vereniging is bezig met het veranderen van de bestuursstructuur. Er zijn vier verenigingen die vertrouwenscontactpersonen hebben aangesteld. Er is een vereniging bezig met het ontwikkelen van nieuwe gedragsregels. Eén vereniging heeft nieuwe gedragsregels ingesteld en een andere heeft de gedragsregels tegen het licht gehouden. En een vereniging is bezig met het opnieuw formuleren van omgangsregels. Het afgelopen thema hadden we het over vrijwilligers, het vrijwilligerstekort. Wie gaat dat dan doen binnen een vereniging? Het is al zo’n kleine groep. We hebben de verenigingen uitgedaagd om omdenken te gaan gebruiken in het werken met vrijwilligers en hoe ze zich moeten aanpassen in een snel veranderende wereld. Er is een cultuurverandering nodig om terug te gaan naar het verenigen binnen een vereniging in plaats van dat leden consumenten zijn binnen een vereniging. We willen terug naar het verenigen. Samen de schouders eronder zetten met elkaar. Dat kost tijd. Daarom focussen we ons op kleine stapjes.”

Positief Coachen

Woensdag 13 april is er een workshop voor trainers van de acht deelnemende verenigingen. De workshop is gericht op pedagogisch coachen van jonge sporters. Op 20 april wordt het project Booost! in d'Overtoom afgesloten met theatervoorstelling van Positief Coachen. Er zijn tweehonderd gratis plekken beschikbaar. Alle sportclubs uit Zwartewaterland worden uitgenodigd. "Hiermee hopen we andere verenigingen te inspireren, zodat we eventueel nog een nieuwe ronde Booost! kunnen doen met andere verenigingen. Zodat we onze kennis die we hebben opgedaan nog meer kunnen delen binnen de sportverenigingen van Zwartewaterland.” Best benadrukt dat ze graag contact wil blijven houden met de acht verenigingen die nu meedoen aan Booost!. Volgens haar moet je met de onderwerpen aan de slag blijven. Er liggen plannen om een sportcafé te organiseren, waarbij verschillende Booost-onderwerpen aan de orde komen en gelegenheid biedt om verenigingen samen te brengen en te leren van elkaar. "Iedereen leeft binnen de eigen vereniging op hun eigen eilandje. We willen veel meer die samenwerking en verbinding met elkaar. Dat proberen we binnen Booost!, maar dat willen we natuurlijk met meer verenigingen binnen Zwartewaterland.