Een heerlijke ontmoeting: de oude Sluziger

(door Rob van der Spek)

Hij zat op het ijzeren bankje in het centrum van Zwartsluis wat treurig voor zich uit te kijken. Gebogen naar de grond kijkend mompelde hij af en toe wat. Toen ik naast hem kwam zitten keek hij wat droevig uit z’n linkerooghoek naar me en zei: “Ben je van hier?”

“Nee” zei ik. “Ik kom uit het westen.” Dat leverde een meewarige blik in mijn richting op. “Wat zoek je hier dan?” Dat was een moeilijke vraag, want je komt niet naar Zwartsluis om iets te zoeken maar om iets te vinden.

“Ik ben hier bij toeval terecht gekomen”, zei ik, in de veronderstelling dat hij verder zou vragen. Maar dat was niet het geval. In plaats daarvan haalde hij een pakje shag uit z’n binnen zak en begon een shagie te draaien. Een ritueel dat hij, zo te zien, al heel veel jaren uitvoerde. De juiste hoeveelheid tabak werd uiteengerafeld en verdeeld over een vloeitje. Daarna kwam de onvermijdelijke lik met de tong om het geheel tot een redelijk stukje rookgenot te transformeren. Als afsluiting ging er verheerlijkt de brand in. “Zo”, zei hij voldaan. “Dat is de derde vandaag. Nou vanavond nog een pilsje en m’n dag is weer op orde.”

Het was duidelijk dat dit een van de hoogtepunten van z’n dag was. Triomfantelijk keek hij af en toe naar het smeulende uiteinde van zijn rokertje en blies de kolossale rookwolken ‘ins blaue hinein’. “Van mijn zus mag ik niet in huis roken”, sprak hij zachtjes mompelend. Hij ging er dus blijkbaar van uit dat ik wist dat hij bij zijn zus woonde. “Dus ben ik, om te roken, als een soort Napoleon, verbannen naar dit eilandje in het centrum van Zwartsluis”.

Een kleine glimlach op zijn diepdoorgroefde gelaat verried dat hij de woordspeling zelf ook wel kon waarderen. “Nou, dan ga ik maar weer eens op huis aan om de volgende veldslag om een pilsje te leveren”, zei hij terwijl hij het laatste restje Drumtabak onder z’n schoenzool liet verdwijnen.

Tevreden met alles om hem heen glimlachte hij naar mij, stak z’n rechterhand in z’n jas en liep als een veldheer kaarsrecht richting de haven.

Een heerlijke ontmoeting!!