Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Overgangsrecht voor al aanwezige arbeidsmigranten

ZWARTEWATERLAND – De huisvesting van arbeidsmigranten die nieuw naar Zwartewaterland komen, moet aan regels voldoen. Voor de al bestaande huisvesting van arbeidsmigranten stelt de gemeente nu overgangsrecht in.

“Verhuurders mogen alleen nog arbeidsmigranten huisvesten als zij hiervoor het overgangsrecht hebben verkregen”, licht de gemeente toe in een persbericht. Verhuurders die dit overgangsrecht nog niet hebben, kunnen dat tot 2 mei aanvragen via www.zwartewaterland.nl/huisvesting-arbeidsmigranten.

Sinds 10 september 2020 hanteert de gemeente regels voor het verhuren van woningen aan arbeidsmigranten. Nieuwe huisvesting wordt sinds die datum getoetst aan de nieuwe regels. Maar voor arbeidsmigranten die daarvóór al aanwezig waren, kon die regelgeving niet toegepast worden. Dat ging in eerste instantie door op de oude voet. Daarvoor is het lastig beleid maken, bleek vorig jaar tijdens een raadsvergadering. “Wat we willen is convenanten afsluiten met de huidige huisvesters en de huidige uitzendbureaus”, legde wethouder Gerrit Knol toen uit. De gemeente wil nu ook in kaart brengen welke verhuurders al voor 10 september 2020 zijn gestart met de verhuur van woonruimte aan arbeidsmigranten met een kort verblijf. Zij dit nog steeds doen, kunnen bij de gemeente overgangsrecht aanvragen om het verhuren van woningen aan arbeidsmigranten voor te zetten. Knol: “Voor ons is het vanuit veiligheidsoogpunt noodzakelijk om te weten waar deze arbeidsmigranten wonen en werken in onze gemeente.”

In Zwartewaterland wonen en werken veel arbeidsmigranten. "Zij zijn van belang voor de economie in de gemeente. Op dit moment heeft de gemeente niet in alle gevallen in beeld waar deze arbeidsmigranten wonen en werken. Dat komt doordat arbeidsmigranten, die maximaal een half jaar in de gemeente werken en wonen, zich niet bij de gemeente als inwoner hoeven in te schrijven”, schrijft de gemeente in een persbericht. Die vraagt daarom verhuurders die arbeidsmigranten huisvesten om zich te melden. "Om bewoning van reguliere woningen door arbeidsmigranten te voorkomen, hebben we het bestemmingsplan veranderd. Daarmee houden we grip op de huisvesting van arbeidsmigranten en voorkomen we ongewenste maatschappelijke effecten”, vertelt Knol. "We gaan hier ook op handhaven. Daarom geven we verhuurders nu nog de kans om het overgangsrecht aan te vragen om de verhuur voort te zetten.”
De gemeente wil hiermee bijdragen aan het leefbaar houden van de kernen. Knol: "We willen dat iedereen onder goede omstandigheden kan wonen en werken in onze gemeente, maar ook voorkomen dat deze huisvesting door geluids- of parkeeroverlast een negatief effect heeft op de leefbaarheid van een wijk.”