Julian Vergouw komt als winnaar over de streep.
Julian Vergouw komt als winnaar over de streep. Foto: Hans Hilberts/Breman.net

De Omloop ontpopt zich wederom tot echte voorjaarsklassieker

GENEMUIDEN - Stichting Wielerpromotie Genemuiden kijkt tevreden terug op de 50ste editie van de “Grote Prijs Anna van der Breggen / L&M Workwear Omloop van Noordwest Overijssel. “Het was een zeer geslaagde jubileumeditie met mooie winnaars en een verloop wat toekomt aan een echte voorjaarsklassieker.

De omstandigheden van de Omloop van Noordwest Overijssel, met start en Finish in Genemuiden nabij Heutbouw aan de Nijverheidstraat, waren zaterdag goed voor een mooi koersverloop bij alle drie de wedstrijden.

Bij de categorie Junioren-dames en Nieuweling-meisjes, die streden om de Grote Prijs Anna van der Breggen”stond, na het vertrek uit Genemuiden, al vroeg de deur open aan de achterzijde van het peloton zoals ze in België altijd zeggen. Een aantal kleine valpartijen en een stevige noordwesten wind bepaalden het verloop van de koers. Halfweg koers was nagenoeg de helft van de deelnemende dames uit koers. Uiteindelijk bleef er in de slotfase een groep van negentien dames over die om de ereprijzen ging strijden in de straten van Genemuiden. In de slotfase probeerden Anna van der Meiden en Julia Kopecky nog weg te rijden met de finish in zicht. Bader sloot aan, maar bij het indraaien van de finishstraat was de kopgroep weer compleet. Nienke Veenhoven won de sprint van deze kopgroep. Xaydee van Sinaey uit België werd tweede, de derde plek was voor Silje Bader. Esmee Blok won bij de nieuwelingen-meisjes voor Joelle Eekhoorn uit Genemuiden en Puck Langenbarg. De drie maakten deel uit van de kopgroep van negentien. 

Het wedstrijdbeeld bij de Nieuwelingen (m) was al niet veel anders dan bij de Junior-dames en nieuweling-meisjes. Een stevige noordoostenwind maakte dat een aantal jongens het na de start al snel moeilijk kregen. Richting Hasselt was het peloton al langgerekt en bij Zwartsluis waren het allemaal groepjes en enkelingen die vroeg rechtsomkeert konden maken naar de warme douches. Het werd een echte afvalrace. Ruud Nagengast Junior gooide namens De Peddelaars als eerste de knuppel in het hoenderhok en dat was niet de laatste poging in koers. Uiteindelijk was het Joeri Schaper die de winst naar zich toetrok. Erwin Leijenaar (WV Kapenga Drachten) ging als tweede mee op het podium, derde werd Jan van Schaijk.
Bij de wedstrijd voor junioren (m) kregen de deelnemers naast de wind ook nog te maken met winterse buien. Zo werd het een heroïsche jubileumeditie. Ook bij de mannen van 17 en 18 jaar werd al vanaf het begin volop gekoerst. Hier bleven de mannen wel langer bij elkaar dan bij de Nieuwelingen en de Junior-dames en Nieuweling-meisjes. Na het passeren van Blokzijl, waar het hele peloton als één lang lint doorheen trok, werd het nooit meer rustig en trok de wielerkaravaan in groepjes door de Kop van Noordwest Overijssel.

Uiteindelijk bleef een groep van 15 man over die de finale in ging richting Genemuiden. Julian Vergouw won de sprint van deze kopgroep. De renner van WV De Amstel won vorig jaar al de nieuwelingeneditie. Een naam om te onthouden. In de finale probeerde Jasper Huitema nog wel de sprint te ontlopen, maar alles liep samen. Uiteindelijk werd Huitema derde, tweede werd Tamar Spiero, eveneens van Willebrord Wil Vooruit.