Mevrouw Scholten brengt tijdens Pasen tijd door met de kinderen
Mevrouw Scholten brengt tijdens Pasen tijd door met de kinderen Foto: Leo Polhuijs

Wat te doen met Pasen? Naar de kerk, maar samen iets doen met de familie hoort er ook bij

(door Leo Polhuijs)

ZWARTEWATERLAND - Hoe vieren inwoners van Zwartewaterland Pasen? Deze krant ging de straat op en vroeg het een aantal willekeurig gekozen inwoners, in dit geval in Hasselt. Voor de één is Pasen vooral een religieus feest, voor de ander een moment van gezellig samenzijn met de familie of vrienden. Allebei kan natuurlijk ook. 

Joanne Postma gaat op Eerste Paasdag in elk geval naar de kerk. "Het Paasfeest heeft voor mij een religieuze betekenis en het is belangrijk om de opstanding van Jezus Christus te vieren en te beseffen dat Hij de dood heeft overwonnen. Wat ik daarnaast nog ga doen, weet ik nog niet. Ik heb nog geen plannen gemaakt. Pasen is ook een feest van gezelligheid dus het kan best zijn dat we nog iets samen met familie gaan doen. Het hangt natuurlijk ook een beetje van het weer af. Ik geloof dat de voorspellingen wel gunstig zijn." 

Een buurvrouw heeft niet zo'n band met Pasen. "Ik ben niet kerkelijk, dus ik denk dat Pasen voor mij verloopt als alle andere dagen. Eerst een ontbijtje en dan de rest van de dag. Ik ben van huis uit wel gelovig opgevoed, maar doe eigenlijk niets meer aan het geloof."

Dat laatste geldt ook voor Gert-Jan. Hij heeft het eigenlijk niet zo op journalisten maar staat de verslaggever van De Stadskoer Extra vriendelijk te woord. "Vroeger ging ik wel naar de kerk maar tegenwoordig niet meer, al waardeer ik de christelijke principes zeker. Wat ik met Pasen ga doen, weet ik nog niet zo goed, waarschijnlijk ga ik naar mijn ouders."

Lidy Joling - de Boer is op Eerste Paasdag ook in de kerk te vinden. "Ik vind het belangrijk om de opstanding van de Heere Jezus en Zijn overwinning op de dood te vieren. Het geloof is voor mij heel belangrijk en ik wil daar ook graag aan vasthouden. Ook tijdens moeilijke momenten in het leven. Het is ook vanuit mijn geloof dat ik me wil inzetten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in het pand van De Haan. Ik denk dat Tweede Paasdag een familiedag wordt, maar ik heb nog geen concrete plannen. Samen iets doen met familie is ook belangrijk." 

Ik vind het belangrijk om de opstanding van de Heere Jezus te vieren

Een Hasseltse die niet met de naam in de krant wil, vertelt dat Pasen voor haar zeker een religieuze betekenis heeft en dat ze op Eerste Paasdag naar de kerk gaat. Niet in Hasselt maar in Zwolle. "Wij zijn daar lid van de Vrije Evangelische zendingsgemeente. Het is fijn om met Pasen het geloof samen met anderen te beleven. Tweede Paasdag is altijd een dag voor de familie en we nodigen dan een vriendin uit, die vrijgezel is. Vaste prik met Pasen."

Mevrouw Scholten- Dikken komt van oorsprong uit Zwolle maar woont al heel lang in Hasselt. Ze is net negentig jaar geworden. "Ik kreeg voor mijn verjaardag een bos bloemen van de burgemeester, heel leuk. Er is ook nog een foto gemaakt van mij met de vier generaties onder mij, in totaal staan er dus vijf generaties op de foto. Ik weet niet wat ik met Pasen doe. Ik ben niet kerkelijk, maar het is wel een fijn feest om samen te zijn met de familie. Ongetwijfeld zal een van mijn kinderen me uitnodigen, zo gebeurde het vroeger ook altijd. De kinderen zijn gek met mij en de meesten wonen in de buurt, ik zie ze bijna elke dag wel. Dus ik wacht gewoon af wat er gaat gebeuren."