Koppeling Varkensgat en Bergings-
vijver kan dood vissen betekenen

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Dat het Varkensgat en de Bergingsvijver aan elkaar gekoppeld worden, heeft geen gevolgen voor vissers en de vissen die er zwemmen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten, na vragen van deze krant.

"Voor het Varkensgat als visgebied verandert er niets", legt de woordvoerder uit. De gemeente heeft daarvoor onder andere een onderzoek uit laten voeren. "Daaruit bleek dat de koppeling met het Varkensgat voor zowel de waterkwaliteit als de waterkwantiteit een verbetering oplevert", aldus de woordvoerder.

Om regenwater goed af te kunnen voeren, gaat de gemeente in Genemuiden een watergang graven, die het Varkensgat met de Bergingsvijver verbindt. De bedoeling is om daarmee te waterberging in het gebied te vergroten.

In het Varkensgat zwemmen karpers. Als die door de nieuwe watergang gaan naar de Bergingsvijver, kan dat hun dood betekenen, omdat ze diep water gewend zijn en de Bergingsvijver ondiep is. Op de vraag of de gemeente hier maatregelen voor gaat nemen, kwam geen reactie.