Sleepbootdagen gaan toch door

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS – De Nationale Sleepbootdagen gaan door. Dat is de uitkomst van een zenuwslopende periode, waarin berekend moest worden of het evenement aan de stikstofeisen kon voldoen.

En dat blijkt het geval. “Mooi nieuws”, vindt voorzitter Roel Schurink. “Uit de rapporten die we nu hebben, blijkt dat het door kan gaan. Dus we kunnen doorgaan met de activiteiten zoals we die gepland hadden.”

Dat ligt op dit moment bij de gemeente en de provincie. Voor het bestuur van de Nationale Sleepbootdagen was het echter klip en klaar. “We hebben donderdag besloten dat het doorgaat en dat gaat nu heel snel. We hebben er alle vertrouwen in.”

De organisatie was tijdelijk stilgelegd, in afwachting van de rapporten over stikstof. “Dat heeft me wel slapeloze nachten opgeleverd”, merkt Schurink op. “Je bent er constant mee bezig, want je wil dat alles doorgaat en dat het een gezellig evenement is. Daar doen we dan ook ons best voor.”

Overigens was een groot deel van de activiteiten toch al georganiseerd, voor de editie van 2020. Die ging niet door en nu werd ook de ‘herkansing’ spannend. Totdat het rapport binnenkwam. “Het was niet kiele-kiele, maar overduidelijk positief. Dus we waren allemaal blij dat het rapport binnen was.”

Overigens had de organisatie ook al maatregelen genomen om de stikstofuitstoot te beperken. “We zijn ooit begonnen met tien aggregaten, nu hebben we er nog maar twee nodig. Aan de Handelskade en Havendijk zijn nieuwe stroompunten die we kunnen gebruiken. Dat hebben we gedaan om zo min mogelijk stikstof uit te stoten en de gemeente heeft daarin alle medewerking verleend.”

En zo is er definitief uitsluitsel over de vijftiende editie van de Sleepbootdagen. Op 26, 27 en 28 mei (het Hemelvaartsweekend) is Zwartsluis daar het toneel van.