Natuurherstel

HASSELT - Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher bezocht vorige week woensdag samen met omwonenden en betrokken bestuurders het Natura 2000-gebied Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht. Daar is de afgelopen tijd gewerkt aan natuurherstel, de werkzaamheden zijn nu bijna klaar. Ten Bolscher opende een ommetje langs de bloeiende kievitsbloemen.

Om de uiterwaarden natter te maken werden poelen, sloten en kolken ontgraven. Ook werden watergangen gedempt en klepduikers geplaatst. Dit alles om ervoor te zorgen dat het water langer in het gebied kan blijven.

Bij Genne-Overwaters, het gebied ten zuiden van Hasselt, werken provincie en Rijkswaterstaat nog samen aan onder andere een nevengeul. Vrijkomende grond bij het ene project kan weer gebruikt worden in het andere project. Waarschijnlijk starten deze werkzaamheden na de zomer van 2022.

Deze natuurmaatregelen zijn vaak van invloed op de agrarische bedrijfsvoering in het gebied. "Daarom maken we afspraken met de betreffende grondeigenaren om grond te kopen en te ruilen”, aldus Ten Bolscher. "In het gebied Genne is bijvoorbeeld een bedrijf verplaatst. Hiermee is deze ondernemer in staat gesteld om zijn bedrijfsvoering elders voort te zetten en is daardoor weer ruilgrond verworven die gebruikt is om andere bedrijven compensatie te bieden. Door een kavelruil van 160 hectare (Jutjesriet bij Hasselt) hebben we ervoor gezorgd dat gronden van boeren in de uiterwaarden dichter bij de bedrijven komen te liggen.”