Gemeente: 'Kolksluis is belangrijk'

ZWARTSLUIS - In de geschiedenis spelen de sluizen een grote rol, legt de gemeente uit in een persbericht over de Grote Kolksluis. “De Kolksluis werd in 1879 aangelegd. Rond de sluizen groeide Zwartsluis verder en ontstonden er scheepsbouw- en scheepsreparatiebedrijven. Ook groeide de handel en kozen veel schippers Zwartsluis als thuishaven.”

Tegenwoordig is de Grote Kolksluis nog steeds van belang voor de recreatievaart, weet de gemeente. Door de prominente plek in de stedenbouwkundige structuur is het sluiscomplex beeldbepalend geworden voor Zwartsluis. Wethouder Harrie Rietman: “Zwartsluis heeft zich rondom deze sluis ontwikkeld. Dit sluizencomplex vertelt het verhaal hoe de voorouders van de mensen in Zwartsluis leefden.”

Nog steeds neemt de Grote Kolksluis een belangrijke plek in, legt Rietman uit. “De sluis draagt bij aan een prettige verblijfsomgeving voor onze inwoners en voor de bezoekers van Zwartsluis. Daarom vinden we het belangrijk om dit sluiscomplex aan te wijzen tot gemeentelijk monument.”