Windmolens

(vervolg van de voorpagina)

Dat neemt niet weg dat Rietman nog steeds niet 'in de klem' wil zitten, merkt hij op. "Wat ik toen zei, dat meende ik ook. Toen was de planning erop gericht dat we zoekgebieden zouden aanwijzen voor de zomervakantie van dit jaar. Dat gaan we niet helemaal halen. Maar ik vind kwaliteit nog steeds beter dan snelheid."

Wel wil hij de zoekgebieden aangewezen hebben voordat de RES 2.0 (Regionale Energie Strategie) gaat spelen. Dat is medio volgend jaar. "Als de raad de zoekgebieden in september/oktober vaststelt, dan hebben we de eerste hobbel genomen", legt de wethouder uit. "Maar ik snap de provincie wel, ze doen het goed."

Hij begrijpt ook de zorgen van 'Zwolle'. "Ze maken zich enigszins zorgen, want als je het in 2030 geregeld wilt hebben, dan moet je uiterlijk in 2025 een vergunning verleend hebben. En dat lijkt nog lang, maar als er iemand voor gaat liggen tot aan de Raad van State, dan ben je zo meer dan een jaar verder. Je ziet dat dat toch de nodige onrust geeft."

En vanaf volgend jaar moet de gemeente toch echt concrete plannen gaan maken. Terwijl er nog een keihard rood licht is: er is niet genoeg netwerkcapaciteit. "Er moet ook nog wat aan het netwerk gaan gebeuren", beaamt Rietman. "En wij kunnen afwachten op wat de netbeheerder wil, maar die wil ook van ons weten wat de plannen zijn. En die afstemming vraagt ook tijd."

Bezorgontbijt op moederdag

HASSELT - Stichting Ludus organiseert voor komend weekend een moederdagontbijt. Daarmee willen ze geld inzamelen voor een kinderziekenhuis in Ludus en een dorpshuisproject in Magyarozd (Roemenië).

Dit jaar is de stichting opnieuw onderdeel van het 2e/3e Wereldproject van de gemeente. “Wilt u tijdens het moederdag weekeinde genieten van een heerlijk, geheel verzorgd en uniek geserveerd ontbijt? Dan is dit uw kans”, meldt de stichting. “Het ontbijt bestaat onder andere uit croissants, luxe broodjes, koffie of thee naar keuze, jus d`orange, boter, jam, kaas en ham en natuurlijk zit er een eitje bij en is te bestellen voor één of meerdere personen. Dit ontbijt kan zowel op zaterdagmorgen als op zondagmorgen bij u thuis bezorgd worden”, laat de stichting weten. 

Bestellen kan tot vrijdag 6 mei 12.00 uur. Mensen kunnen hun bestelling doorgeven door een mailtje te sturen met naam, adres, telefoonnummer welke datum en hoeveel personen naar: roemenie.actie.commissie@gmail.com of door te bellen met 06-21453035. 

Voor beide dagen kunnen mensen één van de volgende bezorgtijden aangeven: tussen 7.30 en 8.00, tussen 8.00 en 8.30, tussen 8.30 en 9.00 en tussen 9.00 en 9.30 uur. 

De kosten bedragen 10 euro voor een persoon en 15 euro voor twee personen. “Voor u een heerlijk ontbijt en voor ons een bijdrage om onze projecten te realiseren”, aldus de stichting. Die wordt gevormd door een groep enthousiaste mensen uit Hasselt die al vele jaren contacten heeft in Roemenië. Door middel van diverse projecten willen zij de leefomstandigheden in het Kinderziekenhuis in Ludus en het nabijgelegen dorpje Magyarozd verbeteren.