Proat

(door Jan Blei)

Alles mag er zijn, er is niets nieuws onder de zon. Groot gegroeid in een Hervormd gezin, bedacht ik al vroeg dat Christendom, Islam, Jodendom, Boeddhisme, Hindoeïsme en andere religieuze systemen, overtuigingen zijn die ingewisseld kunnen worden voor andere overtuigingen. Ik heb me met liefde laten inspireren door mystieke geesten uit alle windrichtingen, maar ben nergens een ultieme, absolute waarheid tegengekomen. Wel prachtige teksten en diepzinnige gedachten, je vindt ze overal en nergens.

Jezus sprak fenomenale woorden, maar die vind ik ook bij Soefi’s, Indianen, Zen-geleerden, wetenschappers, kunstenaars en schrijvers. In mijn beleving is het leven een raadsel, een raadsel waar we nauwelijks weg mee weten. Ook wetenschap beschouw ik als een overtuiging, het is de overtuiging waar ik me het meest bij thuis voel, maar niet een ultieme waarheid. Wetenschap laat veel van waar ik me verwant aan voel buiten beschouwing.

Wat blijft er dan over om je druk over te maken? Niets en dus alles. De wetenschap zegt dat we een opvallende soort zijn op een blauwe planeet die rond een onooglijke ster (ergens in de buitenarmen) van de Melkweg draait.

Wanneer je de ouderdom van het universum neerlegt op de lengte van een kalenderjaar, komen wij een paar minuten voor het einde van het jaar tevoorschijn. We zijn een recent verschijnsel, dominant en eigengereid, en prima in staat om onszelf de das om te doen. Actueel; hopen dat we ons verstand op tijd bij elkaar weten re rapen.

De Sauriërs gingen ons voor, die werden om zeep geholpen door een crash met een reusachtige asteroïde die geen ruimte voor ademhaling overliet. Het leven ging door, de planeet slikte een keer en bracht uiteindelijk zoogdieren voort; wij dus.

We zijn bijzonder. Voor zover we weten zijn wij de enige wezens die een bewustzijn bezitten waarmee het universum zichzelf kan bekijken. Kan overigens best zijn dat er hoger ontwikkeld leven in dit universum bestaat dat onze soort beschouwt zoals wij mieren beschouwen.

Misschien zijn we helemaal niet bijzonder. Wat ik dan wil vertellen met deze Babbel? Niets en dus alles.

Ons leven is een geheimenis, niemand heeft de sleutel in handen om het te ontraadselen. Bewustzijn is de bloem van het universum. Wanneer we erin slagen om elkaar in leven te houden en niet de rode knop in drukken, zijn we een eind op weg. Ik leef nu 67 jaar op deze planeet en besef dat het belangrijk is een statement te maken over onze soort.

Wat de dag van morgen ook brengt: de Kievit buitelt, het Speenkruid bloeit, de zon schijnt, de muziek blijft, de morgen komt, en alles mag er zijn, niets nieuws onder de zon. Geniet van het moment, leef nu!