Afbeelding
Foto: Erik Driessen

De laatste straatgeheimen van Zwartewaterland

HASSELT - Erik Driessen gaat sinds vorig jaar in ‘straatgeheimen’ op zoek naar het verhaal achter straatnamen in Zwartewaterland. Zo langzamerhand loopt deze serie ten einde. De meeste straatnamen die zijn vernoemd naar bekende of onbekende personen zijn behandeld. Wat rest zijn straten die herinneren aan mannen of vrouwen waarvan minder informatie vindbaar is. In deze 28e en laatste aflevering van Straatgeheimen dus nog wat losse eindjes.

Neem nou het verhaal van Willem Egberts, de man van de straat van de bekendste speeltuin in Zwartewaterland. Kinderen en volwassenen komen graag aan deze Willem Egbertsstraat en daarom behandelde de gemeenteraad zelfs het voorstel om deze tijdelijke speeltuin een structureel karakter te geven, zodat inbreiding op deze plek geen kans krijgt.

Vroeger had Willem Egberts daar misschien zelf wel over kunnen beslissen. Deze hopman, een hoge militaire functie, was aan het einde van de zestiende eeuw namelijk zeven jaar burgemeester van de stad Hasselt. Zijn nalatenschap is nog steeds zichtbaar. Egberts zou volgens de bronnen de bekende zeven huisjes, voor ‘olde en arme vrouwen’, aan Hasselt hebben geschonken.

Wycher van Russell

Ook over Wycher van Russell, van de gelijknamige straat, is weinig informatie te vinden. De glazenier leverde in de zeventiende eeuw de glas-in-loodramen van de Grote of Stephanuskerk. Waarom zijn faam groot genoeg is voor een eigen straat is niet bekend.

Van Brandenburg

Voor Alert van Brandenburg lijkt zijn functie daarvoor de reden. Ook hij is een voormalig burgemeester van Hasselt. Hij was tussen 1502 en 1532 een van de burgemeesters van Hasselt.

Keppelstraat

Ook de Keppelstraat dankt zijn naam min of meer aan een bestuurder. De naam verwijst naar het Keppelhuis waar lang voorname mensen uit het geslacht Keppel woonden. Dat huis stond buiten de vesting en kon zichzelf verdedigen, net zoals het Mulerthuis en de Heilige Stede. 

De woning was beeldbepalend voor de noordkant van Hasselt en was bereikbaar via de Keppelsteeg en de Keppelbrug. Uit een artikel van historicus Derk Westerhof op de website van de Historische Vereniging Hasselt blijkt dat het Keppelhuis vermoedelijk het eerste huis aan de Baangracht was. Het gebied rond de Hasselter Keppelstraat stond vroeger ook bekend als de Varkensmarkt. 

Mulertstraat

Ook de familie Mulert heeft veel sporen nagelaten in Hasselt en omgeving. Mulert is een adellijk geslacht uit Overijssel dat aan het einde van de vorige eeuw uitstierf. De sporen in Hasselt voeren terug naar Gerd Mulert, die in de eerste helft van de veertiende eeuw schout en richt in de Hanzestad was. 

Pottenbakkersstraat

Zwartsluis heeft een Pottenbakkersstraat. Die naam verwijst mogelijk naar burgemeester Pottenbakker die eeuwen terug de scepter zwaaide in Zwartsluis, al valt ook niet uit te sluiten dat iemand op deze plek een pottenbakker runde. 

Graaf Lodewijk

Aantrekkelijk wonen is het zeker op het schiereiland van de Sluziger Graaf Lodewijklaan, die is ingesloten tussen de Arembergergracht en het Grote Gat. De naam verwijst naar Lodewijk van Nassau,een jongere broer van Willem van Oranje. 

Graaf Lodewijk was legeraanvoerder en vertrouweling van zijn oudere broer. Hij kwam om het leven bij de Slag op de Mokerheide.