Afbeelding
Foto: Jan Blei met dochter Noa

Jan Blei bundelt columns met jeugdherinneringen

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - Jan Blei deelt als columnist van deze krant inmiddels ruim een jaar z’n jeugdherinneringen. Binnenkort verschijnt een bundeltje met 52 van die, zoals hij ze noemt, 'babbels'.

‘Pa, je moet wat meer vertellen over je jeugd’, zo is het eigenlijk begonnen. “We kletsten wat met de kinderen over vroeger en van het een kwam het ander. Ik heb m’n hele leven al wel dingen neergepend”, lacht de Sluziger. “Verhaaltjes, liedjes, gedichten, musicals en uiteindelijk een boek over de geschiedenis van een beattent op Texel. Ik dacht er wat verder over door en op een gegeven moment ben ik gewoon begonnen. Ik ben grootgegroeid in de zestiger en zeventiger jaren en het was de uitdaging om de tijdgeest te vangen. Ik begon er steeds meer plezier in te krijgen. Flowerpower, ik was een jaar of tien toen het begon, midden jaren zestig.”

De mogelijkheid om de verhaaltjes te delen in de Stadskoerier bevalt van beide kanten. “De babbels zijn in eerste instantie bedoeld voor m’n naaste omgeving, maar er komen best wat reacties op, dus ik stel het bundeltje ook graag beschikbaar voor anderen die het leuk vinden. Meestal rollen de verhaaltjes zomaar tevoorschijn. Herinneringen genoeg, zoveel gedachten te delen.”

Blei werkt vrij gedisciplineerd. “Het verhaal niet langer dan 450 woorden, zondagavond is mijn deadline en dan versturen naar de Stadskoerier. Vanuit het verleden, als columnist bij de digitale Zwartewaterkrant, ben ik het schrijf-ritme gewend, daar doe ik nog altijd m’n voordeel mee. Het wekelijks ritme in de Stadskoerier bevalt me goed, ik vind het leuk om het weer op te pakken. Lekkere lengte, soms wat schrappen, indikken of omwerken, het hoort er allemaal bij.”

Niet dat het altijd van een leien dakje gaat. “Heel soms gaan de dingen niet vanzelf, ik ken het gevoel van ‘droog staan’”, zegt hij. “In mijn geval tijdens heftige familiegebeurtenissen. Gelukkig komt dat niet vaak voor.”

"Het wekelijks ritme in de Stadskoerier bevalt me goed, ik vind het leuk om het weer op te pakken"

De laatste jaren is Blei veel in de weer met het schrijven van musicals. “Vanaf 2017 in samenspraak met Barbara Lok. Dat zijn regionale producties die het verrassend goed doen, best opwindend om daar een rol in te kunnen spelen.”
Bijzonder vindt hij het wel om oude jeugdherinneringen ‘naar boven te tillen’. “Ik heb geen gecompliceerde jeugd gehad, maar wel veel dingen onthouden. Veel speelt zich af in Zwartsluis, maar als kind kwam ik met muziekvereniging Voorwaarts ook al naar Genemuiden. Ik was daar lid van de drumband en kon zo natuurlijk ook naar meiden kijken. Ik ben de namen van die meiden nagenoeg vergeten. Het is dan wel weer fun om zo ‘diep te denken’ dat ze alsnog tevoorschijn komen.”

En er is genoeg om tijden op voort te borduren, zegt Blei. "Voorwaarts, padvinders, voetbal, tafeltennis, de opkomst van de beat, Freddy and the Firestones, the Mops, the Rascals, de spijkerbroek, lange haren, Veronica, Top 40 en noem het allemaal maar op. Ach ja, zo heeft iedereen z’n eigen jeugd met mooie en minder mooie herinneringen”, vat hij samen. 

En die herinneringen zijn er niet alleen in verhaalvorm. “We hebben nog bakken vol foto’s staan die nodig weer eens een keer bekeken moeten worden, dan ga je vanzelf weer filosoferen en komt van alles naar boven. ‘Beginnen ze weer over vroeger’, roepen de kinderen dan. Dat zei ik ook toen ik jong was. Nu denk ik: die foto’s moeten echt een keer onder de loep genomen worden.”

Zijn ‘Trip Down Memory Lane’ gaat Blei nu bundelen. De vormgeving wordt gedaan door dochter Noa, grafisch ontwerper bij een bedrijf in Genemuiden. Ze ontwierp ook het logo dat onder de verhaaltjes staat. “Opdracht was een flowerpower sfeertje te creëren, dat is haar prima gelukt”, vindt de columnist. 

Naar verwachting verschijnt de bundel met de 52 columns ergens vroeg in de zomer van dit jaar. De kosten ervan zijn 10 euro en wie belangstelling heeft kan intekenen via jan-blei@kpnmail.nl.