Commissie aan de slag met herbenoeming Bilder

(vervolg van de voorpagina)

De raadscommissie ter voorbereiding van de aanbeveling tot herbenoeming van de burgemeester wordt gevormd door de zes fractievoorzitters. De voorzitter van de commissie wordt de fractievoorzitter van de grootste partij. Dat is nu nog Maarten Slingerland, maar het is aannemelijk dat Klaas Huisbrink het voorzitterschap van de commissie op zich neemt.

Wel zou het kunnen dat ook Slingerland in de commissie plaatsneemt. "Het is gebruikelijk dat een wethouder als adviseur vanuit het college in de commissie wordt opgenomen", schrijft Commissaris van de Koning Heidema aan de raad. Ook hij is betrokken bij de herbenoeming. "Om u in staat te stellen tijdig te besluiten over de aanbeveling tot herbenoeming, ga ik nu graag met u van start met de procedure die daarop is gericht", schrijft hij. "De burgemeester is bij Koninklijk Besluit benoemd en kan op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden herbenoemd voor zes jaar. De minister verwacht daarvoor van uw raad een aanbeveling." 

Heidema wil de commissie daarin bijstaan. "Zodra de commissie uit uw midden is ingesteld, wil ik graag met haar in gesprek om te horen hoe zij te werk wil gaan en welke informatiebronnen zij wil aanboren", laat hij weten.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat Bilder herbenoemd wordt, volgens Heidema. "Maar dat staat in nauw verband met de benoeming en vooral met in de afgelopen ambtsperiode gevoerde gesprekken. Toetsingskader voor de commissie is de profielschets die de gemeenteraad in 2011 heeft vastgesteld en die ook bij de herbenoeming van burgemeester Bilder in 2017 heeft voorgelegen. Daarbij betrekt uw commissie de verslaglegging van de gesprekken die daarna tussen een delegatie uit uw midden en de burgemeester zijn gevoerd. Wederzijdse verwachtingen en mogelijke afspraken zijn daarin beschreven."

De commissie gaat zich dus verdiepen in het functioneren van Bilder. Mogelijk zorgt dat voor een aangepaste profielschets waaraan de burgervader moet voldoen tijdens een nieuwe termijn. Ook spreekt de commissie met Bilder zelf over de afgelopen en wellicht komende jaren. Overigens zijn de vergaderingen van de commissie geheim.

Als de procedure erin resulteert dat Bilder wordt aanbevolen bij minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dan kan hij in januari opnieuw beëdigd worden.