Inwoners voeren boventoon in het coalitieakkoord

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Het zijn vooral 'inwoners' die aan bod komen in het coalitieakkoord. Met 59 keer is dat zo'n beetje het meest voorkomende woord in het programma dat de coalitiepartijen maandag presenteerden.

"We leven in een tijd waarin vertrouwen geen vanzelfsprekendheid meer is. Toch willen wij als college en coalitie in vertrouwen met de hele raad verder bouwen in nauwe verbondenheid met onze inwoners", schrijven SGP, ChristenUnie en PvdA. "Onze inwoners rekenen op betrouwbaar, deskundig bestuur en de uitvoering daarvan. We realiseren ons eens te meer dat je vertrouwen moet ‘verdienen’ en tegelijk moet het vertrouwen ook gegund worden aan het college, het bestuur, de ambtelijke organisatie en de inwoners."

Zo willen de partijen inwoners, net als de afgelopen jaren, blijven betrekken bij het maken van beleid. "We maken gebruik van de reeds opgedane ervaringen met participatie met onze inwoners." Ze zien daarbij ruimte voor allerlei leeftijdsgroepen. "We betrekken onze jongeren concreet bij het democratisch proces van de gemeenteraad en informeren onze inwoners hier actief over."

Ook in het toerisme is een rol voor inwoners weggelegd. "Met inwoners en (vrijwilligers)organisaties zetten we in op een bloeiende vrijetijdseconomie en de uitvoering van de leefbaarheidsplannen. Hierdoor worden onze centra, de kernen en het buitengebied nog aantrekkelijker voor onze inwoners en toeristen."

In de energietransitie wil de coalitie niet alleen oog hebben voor het grote plaatje van windmolens en zonnevelden. "Kleine energie-initiatieven van onze inwoners doen ertoe en geven we extra aandacht", aldus de partijen, die op het gebied van duurzaamheid meer kansen zien. "Inwoners en bedrijven spelen een belangrijke rol in deze maatschappelijke opgave. We stimuleren hen energie te besparen, duurzaam te wonen en te werken, afval te beperken, te scheiden en circulair te produceren."

Er is werk aan de winkel, blijkt uit het akkoord. "Er is de komende periode genoeg te doen, we hopen samen met onze inwoners in vertrouwen verder te bouwen aan onze mooie gemeente Zwartewaterland."

Maarten Slingerland meldt bij de presentatie wel dat met het akkoord nog niet alles gezegd is. "We moeten wellicht ook beslissingen nemen die niet in het akkoord staan", merkt hij op. "We hebben ook daarvoor het vertrouwen nodig, dat moet verdiend en gegund worden." En daarvoor ziet ook beoogd collega Jan van der Poel een uitdaging. "Je ziet in de samenleving dat het vertrouwen in landelijke politiek soms verloren lijkt. Ik denk dat we voor de lokale samenleving de verbinding vast moeten houden."

Bekeuring

HASSELT - De politie heeft een 42-jarige man uit Hasselt op de bon geslingerd. Hij reed zonder rijbewijs op de Hendrik van Viandenstraat.

De politie merkte hem op tijdens een verkeerscontrole en bekeurde hem voor het rijden zonder rijbewijs.