Van Marle nu ook gemeenteraadslid

GENEMUIDEN  - Genemuidenaar Benjamin van Marle is sinds donderdag gemeenteraadslid. Omdat Maarten Slingerland opnieuw is geinstalleerd als wethouder, kwam er een plekje vrij in de SGP-fractie. Van Marle begint net als Niels Veerman aan zijn eerste termijn voor de partij.

Optreden Uncle John in Zwartsluis

ZWARTSLUIS - Na lange tijd zonder culturele activiteiten gaan de deuren van het Botterhuus weer open. Op zaterdag 21 mei staan de mannen van Uncle John op de planken vloer van het Botterhuus.

Uncle John is een hedendaagse coverband met z'n muzikale rockroots in Genemuiden en Zwolle. Ze speelden in het recente verleden zowel op het Watermuzefestival als in het Botterhuus het dak van het pand. De zaal gaat om 19.30 uur open en toegang is 10 euro. Aanmelden via info@weijsberg.nl of telefonisch 06-12443708.

Waterschap maait in vakken

ZWARTSLUIS – Waterschap Drents Overijsselse Delta maait momenteel de dijken. Dat gebeurt in vakken zodat er tijdens het groeiseizoen altijd bloemen en kruiden zijn voor bijen en andere insecten. Zo combineert WDOdelta het onderhoud voor sterke dijken met een bijdrage aan het herstel van de biodiversiteit. 

Het waterschap maait de dijken in vakken van driehonderd meter lang. Een volgend vak is dan later aan de beurt. Maaien gebeurt tussen 9 mei en 31 mei en tussen 15 juni en 15 juli. De eerste vakken bieden in juni en in een gedeelte van de zomer voldoende voedsel voor insecten en de anderen in de rest van de zomer. De laatste maaibeurt in september is voor alle dijken weer gelijk. Bijen en insecten profiteren van deze werkwijze en recreanten genieten van een bloemrijke dijk.

Een goede grasmat is een beschermdeken voor de dijk. Wortels van gras, kruiden en planten houden de grond stevig bij elkaar. Door gefaseerd maaien blijft de grasmat op de dijken sterk en daarvan profiteren ook kruiden en planten. Daarnaast worden door het maaien kale plekken en andere beschadigingen zichtbaar die hersteld moeten worden. WDODelta past het ‘bio-maaien' onder meer toe op de dijken tussen Zwartsluis en Kuinre en de dijken rondom Polder Mastenbroek.