Waardering voor 'warme' opvang vluchtelingen

ZWARTEWATERLAND – Zwartewaterland is in deze regio op Zwolle na de gemeente die de meeste vluchtelingen uit Oekraïne opvangt. Dat vertelde burgemeester Bilder donderdag in de gemeenteraadsvergadering. Alle politieke partijen stemden in met een budget van 200.000 euro voor de opvang van de oorlogsvluchtelingen.

Het gaat wat dat betreft wel om een voorfinanciering. De verwachting is dat het Rijk de kosten voor de opvang uiteindelijk dekt. Of dat en wanneer dat gaat gebeuren, is voorlopig onduidelijk. 

“Als je het kort samenvat, ondernemen we in onze gemeente veel initiatieven, maar hebben we geen cent op de rekening van het Rijk. Tot die tijd moeten we vooral de kosten heel goed bijhouden”, zegt wethouder Maarten Slingerland. Hij noemt het ‘jammer en verdrietig’ dat zoveel vluchtelingen naar Nederland komen. In de Regio Zwolle zijn ondertussen tweeduizend mensen uit de Oekraïne, waarvan er meer dan honderd in Zwartewaterland terecht zijn gekomen. 

Die verblijven onder meer op de Kamperzeedijk, in een voormalig bedrijfspand in Hasselt en op het industrieterrein van Genemuiden. Veel vrijwilligers en organisaties zetten zich voor hen in.

Bewonderenswaardig

En dat maakt indruk op de politiek, zo bleek donderdag. “Geweldig om zoveel solidariteit te zien”, zegt nieuwbakken CDA-raadslid Kerssies. “De warmte die dit uitstraalt is bewonderenswaardig”, vindt ook John Smits van de VVD. 

Hij vraagt zich wel af wat er straks met het bedrijfspand in Hasselt gaat gebeuren. Volgens burgemeester Bilder krijgt die dan de oude bestemming terug en blijft het geen wooncomplex. Bilder verwacht overigens dat de elf gemeenten in deze regio aan de taakstelling van het Rijk kunnen voldoen. Den Haag verdeelt vluchtelingen over de verschillende regio's van Nederland. Die moeten dan opvang en huisvesting regelen. "We voldoen tot dusver royaal aan wat van ons mag worden verwacht", aldus Bilder.

SGP’er Niels Veerman voerde bij dit onderwerp voor het eerst het woord in de gemeenteraad. Het nieuwe raadslid vindt de gastvrije opvang van oorlogsvluchtelingen een ‘bijbelse opdracht’.