Erfmolens geen alternatief voor grote windmolens

ZWARTEWATERLAND – Gemeente Zwartewaterland ontwikkelt momenteel beleid dat erfmolens op de erven van boeren mogelijk maakt. Dat meldde wethouder Harrie Rietman in de gemeenteraad op vragen van SGP’er Alfred Beens. Volgens Rietman krijgt de raad in de tweede helft van dit jaar een voorstel.

De SGP is groot voorstander van erfmolens. Beens wijst erop dat deze in buurtgemeenten zoals Staphorst en Dalfsen al zijn toegestaan. In Zwartewaterland is plaatsing nu alleen mogelijk in het gebied rond Genne en Holten. Volgens Rietman heeft dat te maken met afspraken met Kampen en Zwolle, waardoor er voor Mastenbroek nog geen beleid is.

Ook die gemeenten zien echter de kansen. “De besprekingen daarmee zijn in volle gang en de kans van slagen is zeer wel aanwezig”, aldus Rietman, die zich realiseert dat de aanblik van boerenbedrijven gaat veranderen door de molens. “Maar we moesten eerder ook wennen aan silo’s, waarom zouden we dan niet aan molens kunnen wennen?”

Beens vindt de geringe omvang interessant. “Erfmolens zijn niet veel hoger dan bomen. Ze helpen boeren bij het verduurzamen van hun bedrijf. Een molen is voldoende voor de energievoorziening van een bedrijf met tachtig koeien. Groot voordeel is dat ze zijn aan te sluiten op het bestaande netwerk. Bovendien hebben buren geen last van de molens en verdwijnt de opbrengst niet in de zakken van grote bedrijven.”

Ook de andere partijen zijn op wat haken en ogen positief over erfmolens. Rietman sloeg wel een mogelijke droom aan diggelen: komst van de erfmolens betekent niet dat Zwartewaterland een streep kan zetten door veel hogere windmolens. “Wat dat betreft leveren ze een hele beperkte bijdrage.".

Zwartewaterland moet dit jaar de gebieden aanwijzen waar windmolens komen. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan de eisen van de provincie rond energietransitie.