Wethouders aan de slag met 'weinig concreet' coalitieakkoord

ZWARTEWATERLAND – “Wollig en niet concreet, maar niemand kan hier op tegen zijn”, zegt John Smits van de VVD over het nieuwe coalitieakkoord van SGP, ChristenUnie en PvdA. “Er staat veel ‘wat’ in, maar weinig ‘hoe’. Dat brengt het risico van vier jaar stilstand met zich mee”, vindt ook Rudi van Zandwijk van het CDA.

Grootste oppositiepartij BGZ ziet een ‘opsomming van goede bedoelingen’, maar voor een definitief oordeel wacht Kira Fijn op concrete voorstellen en resultaten. De oppositiepartijen hopen vooral op samenwerking in de gemeenteraad. “Kiest het college voor echte samenwerking of achterkamertjes?”, vraagt Van Zandwijk zich wat dat betreft af.

De benoeming van de drie wethouders leverde geen problemen op. Tegenstemmen werden niet genoteerd, wel een aantal blanco stemmen. Desondanks mocht nieuwkomer Jan van der Poel (ChristenUnie) zich net als oudgedienden Slingerland en Rietman voorstellen.

Van der Poel verruilt het onderwijs voor de politiek. Hij beschouwt dat als ‘een roeping’. “Maar er komen vast momenten waarop ik me afvraag waaraan ik ben begonnen”, weet Van der Poel. Hij ziet zichzelf als een netwerker en verbinder en wil ‘zichtbaar zijn in de samenleving’. Van der Poel zag vorige week een grote pop voor zijn huis staan met daarop de tekst ‘functie elders’. Hij is namelijk nog brandweercommandant in zijn woonplaats.

Harrie Rietman maakte bij zijn presentatie een afspraak met de raad. “Sommige mensen vragen zich vast af waarom dit oude paard weer van stal is gehaald. Als mijn functioneren ernstig aan slijtage onderhevig is, hoor ik dat graag. Dat wilt u niet, dat wil ik niet en dat verdient Zwartewaterland niet”, aldus de PvdA’er, die de afgelopen jaren veel in gang zette wat nog moet worden afgemaakt.

Toen Rietman in 1986 de politiek binnenstapte, zat Maarten Slingerland nog op de kleuterschool. Toch heeft de SGP'er ondertussen veel ervaring. De afgelopen vier jaar paste hij op de portefeuille. Hij wijst erop dat goed beleid niet alles zegt. "Wie had vier jaar geleden kunnen bedenken dat we te maken zouden krijgen met een virus en een oorlog in Europa die ook invloed op ons heeft. Dan heb je weinig een coalitieakkoord, maar draait het om handelen.”