Gerrit Knol hijst de Blauwe Vlag met havenmeester Hilda Verwer en Annegreeth Steinbach (De Kranerweer). .
Gerrit Knol hijst de Blauwe Vlag met havenmeester Hilda Verwer en Annegreeth Steinbach (De Kranerweer). . Foto: Kim Kok

'Blauwe vlaggen' als aftrap van toeristenseizoen

ZWARTSLUIS - Met het hijsen van een Blauwe Vlag bij de haven van Stichting Recreatiecentrum Zwartewater en Jachthaven De Kranerweerd trapte Zwartsluis vrijdag het toeristisch seizoen af. De recreatieve sector sector verwacht een topjaar. “En dat is goed voor het hele dorp. Waterrecreatie is ook belangrijk voor de bedrijven, winkels, horeca en de hele bevolking”, zegt de afscheidnemende wethouder Gerrit Knol.

Twee jachthavens in Zwartsluis mogen al jarenlang de Blauwe Vlag laten wapperen. En dat is best bijzonder, want in Overijssel zijn slechts vier havens met deze internationale milieuonderscheiding voor jachthavens en stranden. Ze voldoen aan strenge eisen op het gebied van bijvoorbeeld milieu, veiligheid, waterkwaliteit en afvalsortering.

Volgens Knol passen de blauwe vlaggen goed in het algemene beeld van Zwartsluis. Veel bedrijven en organisaties investeerden samen met de gemeente volop in de recreatieve voorzieningen. Knol wijst op de verbeterde faciliteiten in de havens, de nieuwe aanlegsteiger midden in het dorp en nieuwe arrangementen van Sluuspoort die in de maak zijn. Mede daardoor is Zwartsluis in trek bij bezoekers. Beide havens liggen vol. “We hebben ingezet op recreatie en toerisme in Zwartsluis en dat heeft resultaat opgeleverd. Het nieuwe college heeft uitgesproken daarmee vol door te gaan." Met de goede faciliteiten is het succesverhaal van Zwartsluis nog niet compleet, vindt voorzitter Martin Boers van Stichting Recreatiecentrum Zwartewater. 

Hij benoemt ook de gastvrijheid. “Mooi voorbeeld is het rondvaartbootje Sluuspoort 1 waarmee gasten Zwartsluis vanaf het water zien. Ook helpt het bootje havengasten bij het boodschappen doen. Het bootje brengt ze met de volle tassen terug van het centrum naar Jachthaven De Kranerweerd. Ook daarmee onderscheidt Zwartsluis zich.” Toeristen profiteren ook van de goede samenwerking en de vele faciliteiten en activiteiten in Zwartsluis, zegt Boers. Het aanbod is compleet. "Onze gasten in de jachthavens bezoeken graag Sluuspoort met daarin cultuurhistorisch centrum Schoonewelle. Sluuspoort is het perfecte startpunt voor het ontdekken van Zwartsluis. Ook shoppen onze gasten volop in de winkels van Zwartsluis en sluiten ze de dag af in onze horeca. Veel gasten bezoeken bijvoorbeeld onze buurman Hotel Zwartewater. Al die partijen investeren volop in het aanbod van Zwartsluis.” Daarom waren meerdere partijen uit de recreatieve sector aanwezig bij het hijsen van de vlaggen. Ze ontmoetten elkaar bij Stichting Recreatiecentrum Zwartsluis. 

Nadat ze daar de Blauwe Vlag lieten wapperen vertrokken ze op de Sluuspoort 1 naar De Kranerweerd voor het hijsen van vlag twee. Ook deze jachthaven investeert voortdurend. Recent zijn de sanitaire voorzieningen bijvoorbeeld vernieuwd.