Ook burgemeester Bilder hielp bij het uitzetten van de palingen.
Ook burgemeester Bilder hielp bij het uitzetten van de palingen. Foto: Stichting Dupan

Duizenden jonge palinkjes in het Zwarte Water

GENEMUIDEN - Het Zwarte Water is weer heel wat paling rijker. Peurdersvereniging Kampen, IJsselmuiden en Genemuiden zette zaterdag namelijk vijftienduizend jonge palingen uit in het Ganzendiep, de IJssel en het Zwarte Water. Onder meer bij de pont zette de vereniging de aaltjes uit.

Het is al voor de dertiende keer dat de vereniging in samenwerking met Stichting DUPAN en Stichting Stadserven Kampereiland een uitzetdag organiseert. Daarmee wordt op geheel vrijwillige basis bijgedragen aan het herstel van de palingstand in Nederland. Vanuit de wateren in onze regio kunnen de palingen uiteindelijk naar het IJsselmeer zwemmen en als ze eenmaal volwassen zijn naar de Noordzee.

Zesduizend euro

De peurvereniging bracht via haar leden geld bijeen voor de aankoop van de jonge visjes. De Stichting DUPAN heeft via het Eel Stewardship Fund® het totale bedrag verdubbeld tot zesduizend euro. Daarmee konden vijftienduizend palinkjes worden gekocht. Die zijn buiten Genemuiden ook uitgezet bij Grafhorst en bij de Eilandbrug in Kampen.

De letters in Peurvereniging K.IJ.G staan voor Kampen, IJsselmuiden en Genemuiden. Peuren is een methode om paling te vangen, een eeuwenoude traditie. Een peur bestaat uit draden waaraan wormen zijn geregen, verzwaard met een peurlood. Peuren gebeurt vooral in de nacht, als de palingen op jacht zijn naar voedsel. 

De peurvereniging met zo’n veertig actieve leden s de enige in haar soort in Nederland en bestaat sinds 1 september 1973. De Stichting DUPAN is het samenwerkingsverband van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling), de Nederlandse Vereniging van Viskwekers (NEVEVI) en de belangenvereniging van kust- en binnenvissers (netVISwerk). Stichting DUPAN onderneemt activiteiten die bijdragen aan een duurzaam herstel van de palingstand in de Nederlandse binnenwateren.

De hoeveelheid paling die KIJG uitzet, is vele malen groter dan de veertig leden van de peurvereniging op jaarbasis vangen.