Gezellige drukte bij Molen de Zwaluw.
Gezellige drukte bij Molen de Zwaluw. Foto: Gerrit Slurink

Molen en gemalen openen 'ouderwets' de deuren voor belangstellenden

HASSELT – Na twee jaar waarin bijna alle evenementen en activiteiten van de kalender werden geveegd, halen organisaties en organisatoren opgelucht adem. Ook in Zwartewaterland zijn mensen weer welkom bij bezienswaardigheden, monumenten en publiekstrekkers. En dus was het zaterdag gezellig druk bij drie gemalen en een molen. 

“Na twee jaar weer een Molen- en Gemalendag. En dan ook nog een stralende dag...”, glundert Arjan Wegerif zaterdagochtend bij Molen de Zwaluw. De wieken draaien rond in een aangenaam windje, buiten zitten mensen aan tafels of ze bekijken het aanbod op de tafels. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld met een plantje naar huis, maar zich ook tegoed doen aan zalm en paling en andere ‘lekkernijen om mensen te vertroetelen’, zoals Wegerif het zegt.

Daar waren ze bij de molen ook wel even aan toe, vindt Wegerif. De vrijwilligers bleven met de nodige creativiteit bezig met het onderhoud, maar de coronapandemie had zeker invloed op de club die de molen letterlijk en figuurlijk draaiende houdt. “Onze belangrijkste inkomstenbron is de verhuur van ons complex. Wat dat betreft waren het natuurlijk magere jaren, al hebben we het geluk dat we best wat vet op de botten hadden.”

Ook kreeg de stichting een bijdrage van het Rijk. “Maar we hebben wel een tikkie gehad”, zegt Wegerif droogjes. Al heeft het onderhoud er niet onder geleden. De wieken draaien prima rond. “Alles ziet er spik en span uit, dankzij onze vaste kern aan vrijwilligers. Maar uitbreiding is natuurlijk altijd welkom.”

Imposante gemalen

Wie naast een molen ook een gemaal wilde bekijken, hoefde in Hasselt alleen even de Stenendijk over te wandelen. Aan het andere eind staat immers het imposante Streukelerzijl. Dat monumentale gemaal uit 1925 zorgt samen met het naastgelegen Galgenrak dat het water uit het binnenland naar het IJsselmeer wordt afgevoerd. 

Ook gemaal Zedemuden in Zwartsluis opende zaterdag de deuren. Over imposant gesproken. Zedemuden is op het gemaal van IJmuiden na het grootste gemaal van Nederland. In gemaal Zedemuden staan drie pompen met een waaierdiameter van 3,6 meter en een totale pompcapaciteit van 124 m3 per seconde. Dit houdt in dat het gemaal in één minuut 7.440 m3 water kan verpompen: de inhoud van drie Olympische zwembaden. 

Het derde geopende gemaal mag er ook zijn. Gemaal Veneriete aan de Kamperzeedijk zorgt sinds 1961 dat Mastenbroek droge voeten houdt. Het is de opvolger van het historische stoomgemaal uit 1856. Ook d' Olde Mesiene was zaterdag te bekijken en de belangstelling daarvoor bleek opnieuw aanzienlijk. Voor het middaguur mochten de vrijwilligers al bijna honderd mensen verwelkomen. Dat waren volgens de gastvrouw opvallend veel ouders met hun kinderen.