Stikstof mogelijk addertje onder het gras van het Binnenveld

GENEMUIDEN – De stikstofproblematiek hangt steeds meer als een zwaard van Damocles boven projecten en evenementen. Ook de bouwplannen van gemeente Zwartewaterland op het Binnenveld in Genemuiden zijn niet zomaar gerealiseerd, meldde wethouder Harrie Rietman donderdag aan de gemeenteraad.

Zwartewaterland wil het liefst volgend jaar al de eerste spades in de grond van het Binnenveld steken. Dat is het gebied tussen pakweg zwembad, volkstuinen en Muiderheim. Of het komt van snelle woningbouw is geen abc’tje. Stikstof gooit vermoedelijk de komende tijd bij veel projecten roet in het eten. 

“Dat addertje onder het gras wil ik niet zeker niet uitsluiten”, moest Rietman bekennen op vragen van Buitengewoon Zwartewaterland. De wethouder wijst op de beslissingen van de rechtbank. Die stelde recent milieuorganisaties in bijna dertig zaken in het gelijk. Volgens de rechter geeft provincie Overijssel te makkelijk vergunningen af aan bedrijven rondom natuurgebieden.

Bezwaarprocedures

“We moeten ons niet vooraf rijk rekenen”, zegt Rietman daarom. Hij wijst ook op mogelijke bezwaarprocedures tegen de woningbouwplannen. Die zetten dan niet meteen een streep door het complete plan. Volgens Rietman is bijvoorbeeld een zorginitiatief dan wel mogelijk via een zogenoemde postzegelbestemmingsplan. Bij stikstofontwikkelingen zal dat zeker niet het geval kunnen zijn.

Alle partijen in de gemeenteraad zijn overigens positief over de plannen. Wel vinden ze de kosten voor de voorbereidingen hoog. Zwartewaterland trekt bijna vier ton uit om de komst van woningbouw op het Binnenveld mogelijk te maken. De gemeente ziet daar onder meer goede kansen voor zorgprojecten.

(lees verder op pagina 5)