Schrijvertje

Het zit er vroeg in: schrijven! Ik ben me dur van bewust dat ik geen baanbrekend schrijver ben, maar dat ik talig georiënteerd ben, lijdt nauwelijks twijfel. 

Het begint op de MAVO met een spreekbeurt over UFO’s. Ik schrijf er een verhaaltje over, en presteer het om het als titel ‘Undetected Flying Objects’ mee te geven. Het is natuurlijk ‘Unidentified Flying Objects’. Docent Van Ommeren neemt het me niet kwalijk.Gelukkig maar. Later word ik actief voor het DESZ-clubblad, en publiceer m’n eerste babbeltjes. Sien, de partner van Driek de Goede, laat me weten dat Driek alle clubbladen bewaard heeft, en dat ik m’n bijdragen terug kan vinden. Dat verheugt me. Vroege taalknutsels. Ga dur binnenkort achteran!

Schrijven wordt echt een dingetje wanneer m’n partner en ik deel uit gaan maken van vocalgroep Choral. Het is net na ons trouwen. Aletta Hilberts haalt ons over om lid te worden van die club. Het leidt ertoe dat ik jarenlang actief ben als tekstschrijver. Maskers, Spiegels, Ontmoeting, Labyrint en Cyclus zijn de projecten waarmee we de kerkelijke wereld bestormen en veroveren. In de hoogtijdagen zestig optredens per jaar. Tinne van Ree trekt me binnen bij het NCRV-programma ‘Water en Vuur’, waar ik wekelijks een column voor schrijf en inspreek, en later lever ik bijdragen voor het zondagochtend programma ‘Hoogtij’ van RTV Oost.

Voor Zwartewater FM, produceer ik ‘Archeolitis’ over de regionale geschiedenis en ‘Shoreline’ over het UFO-mysterie. Ik word columnist van de digitale Zwartewaterkrant. Pak hem beet 550 columns lang. Voor UFO Plaza volgen 120 tekstuele bijdragen.

In 2014 verschijnt ‘Sarasani, geschiedenis van een beatlegende’, over de beatmuziek op Texel, midden jaren zestig tot ‘76. Uitgave Langeveld en de Rooy. Het is een ding waar ik met veel warmte en genegenheid op terugkijk. Voor Flevoland schrijf ik samen met Henk Ruiter drie avondvullende musicals. Initiator is Gert Jan van Tilburg, een gedreven organisator uit Biddinghuizen. Vanaf 2017 werk ik samen met Barbara Lok. We maken ‘Storm over Beulaeke’, ‘Het Mysterie Wardenier’, ‘Razzia’ en dit jaar ‘Eiland In De Verte’. Ik ben verantwoordelijk voor de verhaallijnen en songteksten.

In mei 2021 start ik een serie columns in de Stadskoerier, het is een terugblik op groot groeien in de sixtiezz. Op verzoek van de kidzz leg ik een aantal jeugdherinneringen vast. De verhaaltjes worden uiteindelijk gebundeld, niet revolutionair, maar wellicht herkenbaar voor aantal Zwartewaterlanders. Deze babbel is eigenlijk een tijdcapsule voor the kidzz, dat ze later nog eens terug kunnen kijken op de tekstuele strapatsen van hun vader. Hij knutselde wat babbelzz in elkaar. Geen baanbrekend taalkunstenaar, maar wel eentje die het vasthoudend en met liefde deed en doet.