Afbeelding
Foto: Eigen foto

Wordt vervolgd...

Twee maanden geleden hebben we de gang naar de stembus gemaakt. Heeft het ons iets gebracht? Jazeker! BuitenGewoon Zwartewaterland heeft nu 4 zetels en is erg blij met het vertrouwen dat de inwoners in ons stellen. BGZ zet ook een hele grote ‘maar’ bij het vervolg. Er ligt nu een coalitieakkoord van SGP, CU en PvdA, met de titel; ‘In vertrouwen verder bouwen’.

Op de eerste bladzijde staat; “…vertrouwen moet ook gegund worden”. Wanneer gun je eigenlijk iemand dat? Als de relatie goed is? Als we iemand persoonlijk goed kennen? Als je elkaars buren bent of bijvoorbeeld lid bent van dezelfde partij, kerk of sportclub? 

Als politiek vooral om de relationele sfeer gaat, dan dwalen we af van de inhoud. Een transparante, faciliterende en toegankelijke overheid is een wettelijke taak. Daarom is het des te belangrijker dat er op dossiers en vraagstukken op inhoud keuzes gemaakt worden. Dat ieder raads- of collegelid bij vragen ook zelf op zoek gaat naar de feiten. Niet op basis van beeldvorming een oordeel klaar hebben. Wat BGZ betreft gaat het altijd om de inhoud, de feiten en wensen. Burgers willen een betrouwbare overheid maar hebben geen blind vertrouwen meer in diezelfde overheid. 

Goede voornemens

Dit akkoord is vooral een opsomming van goede voornemens en goede bedoelingen. Dat deelt BGZ met de drie coalitiepartijen. Het zijn immers intenties die eenieder, ook tot ver buiten onze gemeentegrenzen, zou kunnen onderschrijven. Het was vóór de verkiezingen al duidelijk dat de SGP, CU en PvdA samen verder wilden ondanks zetelverlies van de CU en geen zetelwinst van de PvdA. 

Maar goed, volgens BGZ was er nu de kans anno 2022 om te komen tot een programma dat door alle partijen in de raad wordt gedragen en dan zien met welke partijen je tot uitvoering komt op collegeniveau. Als formerende partij is het goed recht van de SGP met deze twee partijen verder te gaan, maar aan het resultaat wil BGZ zich op voorhand niet binden. 

Wij wachten af tot de voornemens en intenties meetbaar en concreet zijn en gaan dan graag zoals altijd, op inhoud èn in het belang van de inwoners, het debat aan. De eerste ‘krachtmeting’ is tijdens de behandeling van de zomernota. Wordt het een lange hete zomer of één vol vertrouwen naar de toekomst?

De fractie van BGZ:

Eelko Felix, Kira Fijn, Sander Hartman en Linda van Veen