Tegelwippers in actie.
Tegelwippers in actie. Foto: Tineke Dijkstra

Tuin en milieu profiteren van tegelwiptitelstrijd

(door Leo Polhuijs)

ZWARTEWATERLAND - Tegel eruit, plant erin. Dat is heel kort samengevat het idee achter het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen. De gemeente Zwartewaterland heeft zich dit jaar voor het eerst voor het landelijke initiatief aangemeld nadat de PvdA daarvoor aandacht vroeg in de gemeenteraad. Deze krant vroeg een aantal willekeurig gekozen inwoners van Zwartsluis of zij al een tegel hebben gewipt. 

Iemke van Wissen heeft over het initiatief gelezen in de krant. Ze vind het kampioenschap 'een sympathieke actie, die goed is voor het milieu'. "Ik heb zelf een paar bakken met groen voor het huis, maar veel meer kan er niet bij. Ik moet ruimte hebben om uit de auto te kunnen stappen en om de ramen te kunnen zemen", vertelt de inwoonster van Zwartsluis.

"Ik woon in een smal straatje, dus ik kan de stoep ook niet uitbreiden om er groen op te zetten. Maar achter het huis hebben we een tuin met veel planten en bomen. Toen we zes jaar geleden op deze plek kwamen wonen, hebben we veel tegels eruit gehaald en er groen voor in de plaats gezet’’. 

Vergroenen

Mevrouw Van Dam heeft nog nooit van de actie gehoord. Maar tijdens het gesprek begint het haar toch een beetje te dagen. ‘’Oja, de gemeente wil vergroenen. Om water vast te houden, kun je beter planten neerzetten. Groen is goed voor het klimaat. Wij hebben een tuin met veel planten en insectenhotels. Die trekken bijen aan en andere beestjes en daar komen vervolgens weer vogels op af’’. 

Vogels 

Een anonieme buurtbewoonster wijst op de kleine ruimte voor haar woning in Zwartsluis. ‘’Daar liggen geen tegels, het is erg smal. Maar achter onze woning staan wel bakken met planten. Veel meer kunnen we niet doen. Ik ben heel erg voor het idee om te vergroenen, maar het moet natuurlijk ook nog wel kúnnen’’. 

Sluziger Bouma vindt het Nederlands Kampioenschap tegelwippen een ‘’superidee’’. Maar ook bij deze Zwartewaterlander ontbreekt het een beetje aan de ruimte. ‘’In de tuin heb ik natuurlijk groen en ik houd er vogels, maar aan de straatkant kan dat niet’’. 

Groene vingers 

Mevrouw Westenbrink komt van het platteland en heeft groene vingers. Voor haar woning staan een paar mooie plantenbakken. ‘’Je kan zelf best iets doen aan het milieu. Bovendien maken planten de straat aantrekkelijker. Een leven zonder planten kan ik me niet goed voorstellen. Overal tegels neerleggen is niet goed voor het milieu. Groen is toch echt beter’’. Het Nederlands Kampioenschap tegelwippen duurt nog tot en met 31 oktober dit jaar. Gemeenten kunnen punten verdienen en de Gouden Tegel of de Gouden Schep in de wacht slepen. 

Inwoners van de gemeente Zwartewaterland kunnen het aantal gewipte tegels aan de gemeente doorgeven. Voor elke tegel die ze verwijderen krijgen ze vervolgens van de gemeente een zakje gratis bloemzaad.