Opduwerwedstrijden tijdens een eerdere editie van de Sleepbootdagen.
Opduwerwedstrijden tijdens een eerdere editie van de Sleepbootdagen. Foto: NSD Zwartsluis

Zwartsluis kijkt uit naar drukke Sleepbootdagen

(door Leo Polhuys)

ZWARTSLUIS - De Sleepbootdagen staan voor de deur. In het hemelvaartsweekeinde staat Zwartsluis weer in het teken van het kleurrijke evenement, dat vele duizenden bezoekers uit de omgeving en heel Nederland trekt. Even zag het ernaar uit dat de Sleepbootdagen niet door konden gaan in verband met de stikstofregels. Maar niets staat de toeristische trekpleister nu nog in de weg.

‘’Een goede zaak’’, zegt Sluziger Penninkhof. ‘’Ik ga er ook zeker naartoe. Ik heb zelf een bootje, dus ik heb wel een hart voor water en varen. Vanaf mijn scheepje kan ik alles mooi van een afstand bekijken. Ik zag de afgelopen dagen in de omgeving al enkele sleepboten liggen, dat brengt je al een beetje in de sfeer voor het evenement."

Penninkhof denkt dat het evenement ook goed is voor de plaatselijke economie. ‘’Die vaart er wel bij, want er komen veel bezoekers. Dat kunnen de winkeliers na twee jaar corona best gebruiken. Ik ben in elk geval enthousiast’’. 

Goed voor het dorp

Een plaatsgenote die liever anoniem blijft, vertelt dat ze ook zeker gaat kijken. ‘’Ik heb zelf in de beroepsvaart gezeten, dus ik heb wel wat met sleepboten. Ik ken ook diverse schippers die naar Zwartsluis komen, dat maakt het evenement voor mij ook extra interessant. De Sleepbootdagen zijn goed voor ons dorp. Er zouden meer van dit soort evenementen in Zwartsluis moeten komen’’. 

Mevrouw Bosma sluit zich bij de woorden van haar plaatsgenote aan. ‘’Ik ga er zeker naartoe, het is een leuk evenement. De Sleepbootdagen doen ook een beetje denken aan het Zwartsluis van heel vroeger. De middenstand leefde toen voor een deel van de inkomsten die ze te danken hadden aan schippers die hier aanlegden."

Bosma verwacht dat de terrasjes tijdens de Nationale Sleepbootdagen goed vol zullen zitten, want bezoek zal regelmatig even neerstrijken voor een hapje en een drankje. En ze heeft goed nieuws. "Het weer zal geen roet in het eten gooien, dat is altijd goed tijdens de Sleepbootdagen’’. Martin Hekman neemt net als tijdens vorige edities zijn familie mee op sleeptouw en vergeet even al zijn drukke werkzaamheden. ‘’Ik kijk er naar uit. Het evenement brengt altijd gezelligheid en is daardoor ook goed voor de leefbaarheid van het dorp. De Sleepbootdagen behoren tot de leukste dagen van het jaar’’. 

Jan ter Wee is tijdens het komende weekeinde ook van de partij. ‘'Het zou te gek voor woorden zijn als het evenement zou worden afgeblazen vanwege de stikstofmaatregelen. Natuurlijk moeten we opkomen voor het milieu, maar ik vond dat het nu wel erg ver ging. Gelukkig gaan de Nationale Sleepbootdagen door. We zullen wel wat verkeershinder ondervinden, maar dat hoort erbij en het duurt natuurlijk ook maar een paar dagen''.