Jan Kijk in de Vegte en burgemeester Bilder bevestigen naamplaatje op bankje.
Jan Kijk in de Vegte en burgemeester Bilder bevestigen naamplaatje op bankje. Foto: Erik Driessen

Gouden echtpaar geeft 'samenleving' een cadeau

HASSELT - Wandelaars en fietsers kunnen sinds donderdagmiddag op een bankje in Streukel genieten van het uitzicht op Hasselt. Jan en Fenny Kijk in de Vegte-Withaar schonken de gemeente Zwartewaterland dat zitplekje. Het gouden echtpaar zelf al vijftig jaar van het uitzicht en gunnen dat anderen ook.

Burgemeester Bilder kwam donderdag bij het echtpaar op bezoek voor het vijftigjarig huwelijk van Jan en Fenny.  Samen liepen ze vanuit hun woning aan de Van der Vechtlaan, vlak buiten Hasselt, naar het bankje aan de Zandvoortweg. Daar bevestigden de burgemeester en Jan samen een naamplaatje aan het 'cadeau voor de samenleving'.. “Dit is een duurzaam bankje...”, concludeerde Bilder droogjes, nadat het enige moeite kostte om met de boormachine door het gerecyclede kunststof heen te komen.

Rondje Stenendijk

De burgemeester toonde zich verguld met het geschenk hij op het feest van het echtpaar kreeg. Zeker op deze locatie. “Ik hoop dat mensen in deze jachtige samenleving hier de rust mogen vinden”, sprak Bilder. Dat gaat zeker gebeuren, weet Jan Kijk in de Vegte. “Veel mensen lopen een rondje Stenendijk en komen dan hier langs. En van de andere kant zien we steeds meer wandelaars uit Om de Weede. Een pauzeplekje was er nog niet.”

Dankzij het jubilerende echtpaar is dat er nu wel. Zelf kijken ze al vijftig jaar uit over het weidse landschap, Fenny zelfs nog langer. “Dit is mijn geboortehuis en mijn familie woont hier zelfs al sinds 1825. Deze plek is voor ons dus heel bijzonder”, vertelt ze, terwijl een bui onweer steeds dichterbij komt. De keuze om eerst het bordje te plaatsen en daarna een kop koffie te drinken, blijkt kortom de juiste.

Gevaarlijke situatie

Voordat de koffie op tafel komt, geeft Jan de burgemeester nog een wens mee. “Daar zouden we graag een vrijstaand fietspad zien...”, wijst hij richting de Zandvoorweg die naar de Dedemsvaart leidt. Veel (sluip)verkeer door Genne en Streukel kiest voor die smalle route en dat leidt soms tot gevaarlijke situaties. Ook de kruising met de Van der Vechtlaan is niet altijd even veilig. Bilder zegt toe dat hij het onderwerp ‘meeneemt’ naar het stadhuis.