Veel enthousiasme over nieuwe fase Om de Weede

HASSELT – Geen addertjes onder het gras of konijnen uit de hoge hoed. Wethouder Rietman is er zeker van dat stikstof de volgende fase van woonwijk Om de Weede niet in de weg gaat zitten. “En dat wordt een hele mooie wijk”, verzekerde de wethouder donderdag in de gemeenteraad.

Want fase 1B van de Hasselter wijk bestaat uit een gevarieerd aanbod aan woningen. Naast 61 vrijstaande woningen komen er 44 appartementen, 39 rijtjeshuizen, 34 twee-onder-een-kapwoningen, 27 levensloopbestendige woningen en twaalf of 24 huurwoningen. 

Boerderijlocatie

Ook alle partijen zien het plan meer dan zitten. Nog niet duidelijk is wat er met de zogenoemde boerderijlocatie gaat gebeuren. Volgens Rietman hebben belangstellenden al contact opgenomen met de gemeente. “Maar plat gezegd kan het nog alle kanten op”, aldus de wethouder. Buitengewoon Zwartewaterland ziet mogelijke kansen voor een complex voor jongeren die starten op de woningmarkt. “In Hasselt bouwen we ook een Knarrenhof voor ouderen, misschien hebben jongeren ook wel behoefte aan zo’n manier van wonen", oppert Kira Fijn.

Marc Ooms van de ChristenUnie wijst op de 'archeologische waarde' van de boerderij. Hij zou die graag terugzien in de nieuwe functie. Ooms vraagt ook aandacht voor de waterhuishouding. Het raadslid krijgt signalen dat bewoners van Om de Weede de wijk vochtiger vinden dan verwacht. Wilhelm Bisschop van de SGP wilde weten of er in de nieuwe fase mogelijkheden zijn voor het gezamenlijk opwekken van energie. Wethouder Rietman wordt echter 'niet wild enthousiast' van kleine zonneparkjes in de wijken. De gemeenteraad praat 2 juni verder over Om de Weede.