Afbeelding
Foto: John Assink

Detectoramateur vindt bijzonder Jacobsschelpje

HASSELT – Detectoramateur Sijmon Last heeft op een toegangsweg naar Hasselt een kleine bronzen speld gevonden die de vorm heeft van een schelp. Dat meldt John Assink van de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland. Deze Jacobsschelp is nog steeds het symbool van pelgrimvaarders en wijst daarom terug naar de bijzondere geschiedenis van de bedevaart in Hasselt.

Dat de Hanzestad een van de oudste bedevaartsoorden van Nederland is, mag nu wel algemeen bekend zijn. Maar van dat verleden is niet zoveel tastbaars bewaard gebleven, zegt Assink. 

"Tot immaterieel erfgoed zou je de jaarlijkse processies kunnen rekenen, die op de tweede zondag na Pasen worden gehouden op de plek waar de Heilige Stede ooit heeft gestaan. Maar de materiële overblijfselen daaraan zijn miniem. Daarom is het dan ook zo bijzonder dat Sijmon Last dit schelpje heeft gevonden."

Aan de wandelstok

De drager van zo’n schelp kreeg vaak gratis onderdak en eten en drinken tijdens zijn reis, vertelt Assink. "Een originele Jacobsschelp werd dan ook op de hoed of mantel gedragen of aan de wandelstok bevestigd. Maar er bestonden ook kleine bronzen speldjes zoals deze (afmetingen 15 x 22 mm). De ijzeren naald aan de achterzijde is weggeroest. Ook zijn loden pelgrimsinsignes bekend. Deze komen in veel verschillende vormen voor."

Het enige bekende fragment van een loden insigne uit Hasselt, is destijds opgegraven in Zwolle en gedateerd in de tweede helft van de vijftiende eeuw. Het bevindt zich in de collectie van H.J.E. van Beuningen, grondlegger van museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam. "We zijn dan ook bijzonder blij dat de heer Last deze voor Hasselt bijzondere vondst heeft afgestaan aan onze werkgroep archeologie. Het voorwerpje zal binnenkort te zien zijn op de tijdelijke expositie in het gemeentehuis van Zwartewaterland aan de Telvorenstraat”, zegt Assink.

Heilige stede

Hasselt is al eeuwenlang een bedevaartplaats. Pelgrims komen al sinds 1355 naar de heilige stede. Ook de afgelopen eeuw trok Hasselt nog veel bedevaartgangers. Sinds de jaren zestig holde de belangstelling daarvoor achteruit, maar de laatste jaren is er wat dat betreft een opleving. 

Ook brengt Hasselt het verleden meer onder de aandacht bij toeristen met bijvoorbeeld informatiepanelen en wandelingen.