Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Plannen genoeg voor vrijdag geopende 'sociale moestuin' aan de Streukelerstraat in Hasselt

(door Leo Polhuijs)

HASSELT - In Hasselt is vrijdagmiddag de inrichting van de sociale moestuin aan de Streukelerstraat afgesloten. De klus heeft ongeveer een jaar geduurd en kwam tot stand dankzij de inzet van zo’n veertig vrijwilligers en de financiële en materiële steun van sponsoren en overheid. Verbinding staat centraal. 

De moestuin is bedoeld voor mensen die wel van tuinieren houden maar door een sociale of verstandelijke beperking of andere redenen daar niet toe komen. Ook jongeren en nieuwe Nederlanders zijn welkom. Het idee voor de tuin bij het complex van volkstuinvereniging Nut & Genoegen is afkomstig van Welzijn Zwartewaterland. 

Monique Platel van woonzorgcentrum IJsselheem is coördinator van het project met de sociale moestuin. Ze vertelt dat het complex niet door individuele tuinders wordt gebruikt, maar wordt beheerd door verschillende partners. ’Gebruikers dragen zelf verantwoordelijkheid voor de groentebakken. Ze houden de boel netjes en geven de planten water. Met de zelf gekweekte groenten gaan we bijvoorbeeld koken met mensen van de dagbesteding van IJsselheem.‘’ Basisschool Het Anker neemt twee bakken voor zijn rekening. De leerlingen van de school zaaien en oogsten zelf. Een ander onderdeel is de pluktuin. Mensen met groene vingers die zelf thuis geen tuin hebben, kunnen op deze locatie lekker aan de slag. Monique: ‘’Er zijn al enkele gegadigden, maar meer mensen zijn van harte welkom.’’

Tuinhuisje

In de tuin staan bankjes en een tuinhuisje waar de tuinders kunnen uitrusten en gezelligheid centraal staat. Monique: ‘’Hier hebben we laatst al gezeten met mensen van de Buurtkamer Plus, het initiatief dat senioren verbindt. We hebben ook plannen om leuke activiteiten op te zetten met Nut & Genoegen, zoals een plantenruilmarkt. Verder staat er in de herfstvakantie een pompoendag voor kinderen gepland en voor de winter denken we aan educatieve activiteiten.’’ 

De betegelde tuin is goed toegankelijk voor rolstoelers, scootmobielen en mensen die slecht ter been zijn. De opening werd gehouden in het bijzijn van oud-wethouder Gerrit Knol, die zich als bestuurder hard maakte voor het burgerinitiatief en graag bij de opening aanwezig wilde zijn. Ook zijn opvolger Jan van der Poel was present.

Voorspelde regen

Na afloop stonden er in de Koningshof hapjes en drankjes klaar. Die uitwijklocatie was gekozen vanwege de voorspelde regen die inderdaad na de opening naar beneden kwam. Een beetje tuinder was ongetwijfeld blij dat er na weken van grote droogte eindelijk wat neerslag uit de lucht kwam vallen.

Belangstellenden voor de sociale moestuin kunnen zich melden bij coördinator  Monique Platel. Zij is bereikbaar op mailadres M.Platel@ijsselheem.nl of telefonisch via 06-20977785.