Drukpers

(door Jan Blei)

Ik draag dit bundeltje Babbelzz met liefde op aan m’n levenspartner en onze kinderen. Het is een terugblik op 67 jaar ademhalen. Het werkzame leven zit erop, terugkijken wordt een natuurlijk proces. Ik ben een trotse vader die aandachtig de ontwikkeling van de kinderen volgt, en beseft dat het zomaar anders had kunnen lopen.

De vraag van de kidzz om wat meer te vertellen over mijn jeugd, los ik bij deze met liefde in. Een bundeltje van 52 babbelzz over grootgroeien in Zwartsluis en Zwartewaterland. Het zijn mijn belevenissen en herinneringen, heel persoonlijk, maar niet alles onthullend. Er zijn dingen die je niet volledig prijsgeeft, niet omdat ze crimineel zijn, maar omdat er iets te raden over moet blijven.

Ik leef een gelukkig en gevuld leven met veel aangename hoogtepunten. Natuurlijk heb ik trekjes die minder aangenaam zijn, maar die heeft iedereen. Soms ben ik onredelijk en bits en publiceer veel te snel mijn gedachten.

Dat moet je niet doen Jan! Ik weet het, dingen die je ‘s nachts aan de socials toevertrouwd kun je beter laten rusten tot de volgende ochtend, bespaart een hoop ongemak. Verder kan ik het prima vinden met mezelf, das lang niet altijd sociaal, ik hou van alleen zijn, pielen met taal, en diep denken over dingen die me interesseren, waarover zo wat meer.

Schrijven is altijd een dingetje geweest waar ik me bij thuisvoel. Ik ben de vader van een groot aantal projecten die veelal op muziek zijn gezet door componisten als André Pouwer, Henk Ruiter, Johan Bredewout en Barbara Lok. Niet wereldschokkend, maar toch.

Ik vond en vind het belangrijk me breed te oriënteren. Geologie, Archeologie, Astronomie, literatuur, muziek en kunst, het was me allemaal even lief, en nog. Het heeft me veel gebracht. Politiek gezien ben ik altijd een beetje rechts van het midden geweest. Aandacht voor het het gewone volk, liefde voor de vaderlandse cultuur en geschiedenis.

Ik hoop er nog een tijdje te zijn, maar ben inmiddels aanbeland op een leeftijd waarop je mag constateren dat de meeste tijd wel achter me ligt. Dat is ook wel weer humor. Wanneer Bowie, George Harrison, John Lennon, Leonard Cohen, Muskee, Bert Ruiter, Jan Rot, Freddie Mercury en Vangelis het leven kunnen verlaten, moet dat ook voor anderen nauwelijks problemen opleveren.

Gelukkig ben ik er nog, en kan verhaaltjes tikken waarmee ik mijn liefde voor het leven, mijn partner en onze kinderen mag bevestigen. Dit bundeltje is een eerste neerslag van mijn ervaringen op deze planeet. Ook na het verschijnen van dit bundeltje, tik ik gewoon door. Tweede natuur! Dochter Noa doet de vormgeving, en daar ben ik trots op. Ergens in de zomer rolt ie van de drukpers.